Marleen Staal
Marleen Staal Gezondheid 5 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Wachten met kinderen tot je 40 bent: hoe riskant is het?

Groeiden onze ouders op in kuddes van acht broers of zussen, tegenwoordig krimpen de gezinnen tot één of twee kinderen. Tel daarbij op dat vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen en je voelt al wel dat we te maken hebben met een hele volksverschuiving. Maar hoe riskant is dat nou eigenlijk voor je gezondheid?

Volgens het Pew Research Center kiezen steeds meer vrouwen wel om aan kinderen te beginnen, maar kiezen ze er ook voor om hier nog even mee te wachten. Doordat ze bijvoorbeeld graag eerst carrière willen maken of pas op latere leeftijd de juiste partner vinden om samen zo’n grote beslissing te maken. Er zijn genoeg redenen waarom vrouwen deze keuze maken, maar wat deze ook is: we kunnen gelukkig zelf kiezen.

Langer wachten met het krijgen van kinderen gaat vaak hand in hand met verhalen over de negatieve gezondheidsrisico’s die deze keuze met zich mee zou brengen. Althans, dat wordt vaak gedacht en beweerd. Luister maar eens naar de geluiden om je heen. De blikken zijn veelal verbaasd als een vrouw na haar veertigste nog zwanger raakt. Maar nieuw onderzoek ontkracht wat we tot nu toe dachten over op latere leeftijd kinderen krijgen.

40 vs 50 jaar

Het eerder genoemde onderzoek is gedaan onder maar liefst 250.00 geboortes en waarbij er werd gekeken naar mogelijke complicaties. Hieruit blijkt dat het net zo veilig is om een baby te krijgen als je de vijftig bent gepasseerd, als wanneer je een kind krijgt rond de leeftijd van veertig. Dat komt volgens de onderzoekers mede door de technologische vooruitgang die het mogelijk maakt voor vrouwen om op latere leeftijd kinderen te krijgen, zoals eiceldonatie of andere vruchtbaarheidsbehandelingen.

Hoewel het verschil tussen deze leeftijden nihil is, benadrukken de onderzoekers wel dat de overall problemen voor vrouwen van boven de veertig die zwanger willen worden, nog steeds gelden. Voor zowel moeder en kind maakt het alleen niet uit of je nu veertig of vijftig bent.

Dus als je twijfelt of je nog wilt wachten met kinderen of op vroege leeftijd al voor wilt gaan, denk dan aan dit onderzoek. Als je al besluit te wachten, dan maakt het niet uit of je nu 41 of 49 bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wachten met kinderen tot je 40 bent: hoe riskant is het?
Sluiten