Leanne Hansma
Leanne Hansma Kids 13 sep 2018

Onderzoek: vanaf deze leeftijd kunnen kinderen al een negatief zelfbeeld hebben

De body positive-beweging is helemaal in opmars. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen. Door onder andere social media worden er ogenschijnlijk perfecte levens gecreëerd en is de druk om aan die standaard te voldoen enorm hoog. Jongeren worden dagelijks geconfronteerd met deze Insta-waardige beelden en -ideeën en dat heeft ook invloed op hun zelfbeeld.

Aan de Univeristeit van Melbourne zijn onderzoekers begonnen met een nieuwe studie naar het zelfbeeld van kinderen. Niet alleen jongeren, maar ook kinderen kunnen last hebben van negatieve gevoelens over hun lichaam. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat een slecht zelfbeeld al kan ontstaan bij kinderen vanaf 8 (!) jaar.

Hormonen

Dat kinderen op die leeftijd al een slecht zelfbeeld kunnen ontwikkelen ligt voornamelijk aan het verband tussen het begin van de puberteit en de hormonen die daar bij komen kijken.

‘Hoe meer hormonen, hoe ongelukkiger de kinderen zijn met hun lichaam. De oorzaak daarvan kan zijn dat de kinderen die veel last hebben van hormonen vaak ook degene zijn die in vergelijking tot leeftijdsgenootjes groter en zwaarder zijn’, zegt Dr. Elizabeth Hughes, hoofd van het onderzoek en onderzoeker van het Murdoch Children’s Research Institute.

Een ander resultaat van het onderzoek is dat meisjes over het algemeen meer last hebben van een negatief beeld over hun lichaam dan jongens.

Het onderzoek

Er deden zo’n 1100 meisjes en jongens, tussen de 8 en 9 jaar, uit Melbourne mee met het onderzoek. Het zelfbeeld werd gemeten aan de hand van de Kids’ Eating Disorder scale. Hierbij werden afbeeldingen getoond van verschillende posturen – van heel slank tot heel vol – die elk een cijfer hadden. De kinderen moesten aan de hand van deze afbeeldingen aangeven welk postuur het meest leek op hun eigen lichaam en welk figuur ze het liefst zouden willen hebben. De cijfers van het gekozen ‘perfecte’ figuur en het beeld van hun eigen lichaam werden van elkaar afgetrokken. Uiteindelijk bleef er een score over die liet zien of de kinderen een positief of negatief zelfbeeld hadden.

Dr. Elizabeth Hughes zegt dat ‘kinderen van 8-9 jaar oud gevoeliger zijn voor een laag zelfbeeld’. Misschien toch maar wat vaker aan onze jongens en meisjes vertellen dat ze goed zijn zoals ze zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: vanaf deze leeftijd kunnen kinderen al een negatief zelfbeeld hebben
Sluiten