Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Relatie 18 jun 2019

Een groot leeftijdsverschil tussen jou en je partner? Grote kans dat het dan geen stand houdt

Liefde kent geen leeftijd, althans, dat is wat er gezegd wordt. Maar niks blijkt minder waar. Uit onderzoek van het CBS is namelijk gebleken dat stellen met een leeftijdsverschil van vijf jaar of meer, een grotere kans hebben om te gaan scheiden.

Daarnaast blijkt dat hoe jonger je gaat samenwonen, hoe groter de kans is dat de relatie geen stand houdt. Hier lees je meer over het onderzoek:

Leeftijdsverschil en slagingskans

Of je relatie kans van slagen heeft, hangt van een aantal factoren af: wat het leeftijdsverschil tussen jou en je partner is, wat de leeftijd was toen jullie gingen samenwonen en het onderwijsniveau spelen een rol.

Zo bleek bijvoorbeeld dat stellen waarvan de vrouw 18 tot 20 jaar was op het moment dat het stel ging samenwonen, de helft na twaalf jaar uit elkaar was. De resultaten werden al anders als de vrouw 20 tot 25 jaar was, het scheidingsrisico is dan 29 procent. Daarnaast speelt het onderwijsniveau ook een rol op de slagingskans van de relatie. Zijn zowel jij als je partner hoogopgeleid? Dan is er een grote kans dat jullie relatie meant to be is. Dan hebben we nog het leeftijdsverschil. Hoe groter het verschil in leeftijd tussen jullie is, hoe meer kans dat het uit zal gaan. Van de stellen die maximaal twee jaar leeftijdsverschil hebben en in 2003 gingen samenwonen, was na twaalf jaar 25% uit elkaar. Dat percentage steeds als het leeftijdsverschil groter werd.

LEES OOK: Als jij en je partner dít leeftijdsverschil hebben blijven jullie het langst bij elkaar

Naast de genoemde punten, zijn er nog een aantal factoren die een rol spelen in de slagingskans van jullie relatie: zo gaan ongetrouwde stellen en stellen zonder kinderen vaker uit elkaar. Datzelfde geldt als er sprake is van kinderen uit een eerdere relatie, bij gemengde relaties voor wat betreft migratieachtergrond, als een of beide partners nog studeren, en als het stel een laag inkomen heeft. Er is ook goed nieuws: als je vier jaar samenwoont neemt het scheidingsrisico weer af.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CBS

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een groot leeftijdsverschil tussen jou en je partner? Grote kans dat het dan geen stand houdt
Sluiten