Yara Mens
Yara Mens Eropuit 26 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Leer in 41 seconden wat je moet doen wanneer je kind stikt

Het is onze grootste nachtmerrie: een kind dat stikt. Wát moet je dan doen? Gelukkig bestaan er meerdere methodes om te dealen met dit soort gevaarlijke stiksituaties. Famme zet ze voor je op een rijtje.

Kleine kinderen stoppen maar al te graag dingen in hun mond die er niet horen. Speelgoedpoppetjes, kleine autootjes, pennen… Bij de gladde voorwerpen kan het voorkomen dat het voorwerp in de luchtweg van je kind beland. In het filmpje hieronder, dat we op internet vonden, kun je zien welke stappen je dan moet ondernemen.

Druiven, cherrytomaatjes, knakworsten

Niet alleen voorwerpen zijn gevaarlijk. Ook eten kan zorgen voor stikgevaar. Zorg er daarom voor dat al het eten goed gesneden is. Vooral zachte dingen zoals knakworsten, druiven en cherrytomaatjes, we weten inmiddels, altijd doormidden snijden.

Een hard snoepje kun je vaak nog wel uit de luchtweg van je kind peuteren, maar bij zachte voorwerpen wordt dit afgeraden. Hierdoor kan het eten zo vervormen dat het de luchtpijp compleet afsluit en helemaal vast kom te zitten. Het beste is om in dit soort gevallen de Heimlich-greep toe te passen: het scherp en stevig naar binnen trekken van twee handen onder het borstbeen. Doe dit zeker niet bij een baby of een klein kind, want dan beschadig je de organen en veroorzaak je in het ergste geval een inwendige bloeding. Ga bij een baby’tje als volgt te werk. Leg het kind op de rug, duw de borstkas in ter plaatse van de onderste helft van het borstbeen. Doe dit vijf keer. Deze EHBO-arts, die we een tijdje geleden spraken, vertelt je precies wat je wel en niet kunt doen.

Angst is een slechte raadgever

Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en kun je niet altijd tegengaan. Het is wel verstandig jezelf zo goed mogelijk te laten informeren over de manier waarop je omgaat met gevaarlijke situaties. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan het boek ‘Pas op, kijk uit’ dat twee kinderartsen schreven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Leer in 41 seconden wat je moet doen wanneer je kind stikt
Sluiten