Kliekjes? Leftovers? Dit doe je ermee!

Redactie 27 dec 2014 Eten

Je gaat toch niet die leftovers van afgelopen kerstdagen weggooien, toch? Nee joh, maak er gewoon iets lekkers van. Wat dacht je van de kalkoen in een quiche verwerken of de hertenbiefstuk in een noodlesoep? Er zit vast wel iets voor je bij, kijk maar even.

leftovers

Bijgerechten

Was de vis en de kip gisteren nog onderdeel van het hoofdgerecht, voeg ze dan nu samen met wat groenten en bak ze even op. Maak een lekkere aardappelpuree erbij of kook wat noodles en voeg ze samen. Easy, maar oh-zo-lekker.

Zet je oven nog een keer aan!

Vlees, vis, groenten, aardappelen of kaas over? Bedek een taartvorm met bladerdeeg (dat heb je vast wel in de vriezer liggen) en voeg 4 eieren en melk bij de andere ingrediënten. Voilà, een quiche op derde kerstdag.

Kalkoen of kip over?

Snij de stukken fijn, maak met wat pindakaas, sojasaus en knoflook een pindasaus en kook wat rijst of boekweitnoodles.

leftovers

Groentesoep

Je hebt vast nog wel wat wortelen, knolselderij of boontjes over. Bak ze even aan met knoflook en een uitje, voeg wat laurierbladeren toe (of bijvoorbeeld tijm) en gooi er bouillon over. Een licht maal, na zo’n zware Kerst is ook weleens prettig.

Mocht je pasta hebben gegeten met Kerst…

Misschien stond Kerst dit jaar in het teken van Italië en heb je heel veel lekkere soorten pasta’s over. Voeg wat eieren, melk en groenten toe en bak dit mengsel in een ovenvaste pan totdat het gestold is. Zet het daarna nog even zo’n 10 minuten onder de grill en je pastafritatta is klaar!

Eiwitten

Heb je eiwitten over? Klop deze dan met suiker tot een heerlijke merengue. Heb je gelijk een dessert voor vanavond. Lekker met wat slagroom en cranberrysaus voor een fantastische pavlova (leuk kerstdessert voor volgend jaar!).

leftovers

Wentelteefjes

Is het brood niet helemaal opgegaan gisteren? Geen zorgen, maak wentelteefjes voor het ontbijt.

Salade

Net als soep is een salade prettig na al die rijke maaltijden. Koop een zak verse spinazie en snij het vlees dat je over hebt in reepjes. Maak het af met een lepel cranberrysaus en stukjes komkommer. Eet smakelijk.

Kaasfonduen

Oké, dit is misschien niet het meest verstandige om te doen, maar wel superlekker. Je hebt vast nog wat kazen over van de borrel. Doe alle leftover-kazen in een pan en voeg witte wijn, maïzena en een uitgeperst teentje knoflook toe. Tada! Een verrukkelijke kaasfondue. Niet verkeerd met wat (oud) stokbrood of groenten die toch maar in je koelkast liggen.

Nog meer leftover-tips nodig? Kijk dan even bij onze zus Culy.

Reageer op artikel:
Kliekjes? Leftovers? Dit doe je ermee!
Sluiten