Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 17 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

5 x redenen waarom moeders de werkvloer moeten domineren

Dat moeders uitzonderlijk goede werknemers zijn wisten we natuurlijk allang. Ze zijn meelevend, productief, gemotiveerd én gaan enorm effectief te werk. Kortom: moeders zijn een enorme aanwinst voor, tja, vrijwel ieder bedrijf.

Waarom moeders zo goed zijn in wat ze doen, zetten we hier nog even voor je op een rijtje. Dat ze lekker gaan als werknemer is trouwens niet alles; moeders zijn ook geboren leiders. En wel híerom:

1. Ze zijn empathisch

Succesvolle leiders worden vooral gezien als mensen met macht en aanzien, maar uit onderzoek blijkt dat empathie dé eigenschap is die je nodig hebt om het te maken. Door je als leider in te leven in anderen voer je je taken beter uit én zorg je voor een prettigere werksfeer.
Uitzoeken wat een klein kindje dat nog niet eens kan praten wil en nodig heeft, maakt je érg empathisch. Een moeder on top kan de gehele sfeer binnen een bedrijf of organisatie positief veranderen.

2. Ze kunnen prioriteiten stellen als geen ander

Feit: de meest effectieve leiders zijn pro in prioriteiten stellen. Ze kunnen op ieder moment bepalen wat wanneer moet gebeuren, waardoor alles binnen het bedrijf op rolletjes loopt.
Moeders maken constant beslissingen gebaseerd op prioriteiten – wat móet nu en wat kan nog even wachten – een vaardigheid die zich zéker ontwikkelt wanneer er meerde kinderen zijn die dingen van ze vragen. Die speciale skill om de juiste prioriteiten te stellen geeft ze een uniek perspectief op wat er echt toe doet en wat niet. En jep, dat zorgt ervoor dat kleine problemen vaak al opgelost zijn voor ze worden opgemerkt.

LEES OOK: Ha! Onderzoek wijst uit dat moeders de meest productieve werknemers zijn

3. Hun aanpassingsvermogen is on point

De werksfeer is tegenwoordig diverser dan óoit en een goede leider moet het in zich hebben om zich constant aan zijn veranderlijke omgeving aan te passen. Daarin moet hij of zij de leiderschapsrol zó aanpassen dat het niet alleen werkt (en blijft werken) voor iedere werknemer, maar ook voor het bedrijf als geheel.
Kinderen hebben naarmate ze opgroeien steeds andere dingen nodig, dus ook als het op aanpassingsvermogen aankomt, zit je met een moeder meer dan goed.

4. Ze zijn veerkrachtig

Elke leider zal ooit een keer flink op zijn bek gaan – zo werkt het leven nu eenmaal. Een succesvolle leider zal snel weer opstaan, zich herpakken en een plan bedenken om vooruit te gaan. Niet iedereen is in staat zich na een tegenslag meteen weer op de toekomst te focussen, maar uit onderzoek is gebleken dat vastberadenheid in het leiderschap nog belangrijker is dan IQ.
Goed nieuws voor moeders, aangezien doorzetten voor hen iedere dag weer part of the job is. Moeders kunnen op een unieke manier omgaan met emotionele tegenslagen en zijn voorbereid op vrijwel álles. Kom maar op dus, met die tegenslagen.

5. Ze lossen problemen op

Outside the box denken en problemen bij de kern aanpakken en oplossen, zijn nog twee eigenschappen die een geboren leider zich eigen moet maken. En laten moeders ook hier weer geknipt voor zijn.
Als moeder kom je vrijwel iedere dag in een rampzalige situatie terecht, waarin je wordt gedwongen bepaalde problemen op te lossen in een vrij kort tijdsbestek. Niet genoeg luiers bij je hebben tijdens een lange rit (waargebeurd verhaal) is bijvoorbeeld een probleem dat direct om een oplossing vraagt. Door problemen snel te herkennen en daar op een goede manier op te reageren, heb je aan een moeder zéker een goede als het op problemen aankomt.

Moraal van het verhaal: moeders (should) run the world.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 x redenen waarom moeders de werkvloer moeten domineren
Sluiten