Redactie
Redactie Kids 25 mrt 2020

Nieuwsgierig naar de lengte van je kind? Bereken het snel en simpel!

Iedereen kent inmiddels de gemiddelden wel. Mannen in Nederland worden vandaag de dag gemiddeld 1,84 en de gemiddelde lengte van de Nederlandse vrouw is 1,71.

Maar hoe lang jouw kind uiteindelijk wordt, hangt af van veel factoren. Een vroeggeboorte, gezondheid, voeding en beweging hebben allemaal invloed op de uiteindelijke lengte. Toch is genetica een belangrijk leidraad. Als een kind lange ouders heeft, is de kans groot dat het kind zelf ook lang wordt.

Schat de lengte van je kind

Op basis van hoelang jij bent, gecombineerd met de lengte van je partner, kan je echter een schatting maken hoe lang jouw kind wordt. Dit wordt ook wel de ‘Target Height’ genoemd. Deze bereken je op de volgende manier:

Voor jongens: TH= 44,5 + 0,376 * lengte vader (in cm) + 0,411 * lengte moeder (in cm)
Voor meisjes: TH= 47,1 + 0,334 * lengte vader (in cm) + 0,364 * lengte moeder (in cm)

De uitkomst van deze formule zal je een ruwe schatting geven. Op de website van TNO (toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) kan je ook berekenen hoelang jouw kind wordt, door middel van een groeicalculator. Zowel op basis van de lengte van de ouders, maar ook op basis van hoelang je kind nu is, afgezet tegen zijn of haar geboortedatum.

Groeispurt

Kinderen groeien echter nooit in consistente snelheid. Er doen zich meerdere groeispurten voor tijdens de jeugd. Hoe herken je ze en wanneer vinden die plaats? Lees daar hier meer over!

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Nieuwsgierig naar de lengte van je kind? Bereken het snel en simpel!
Sluiten