Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 4 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze leraar legt uit waarom hij huiswerk zonde vindt van de tijd

Kinderen krijgen vanaf steeds jongere leeftijd huiswerk mee naar huis. Dat stelt veel ouders voor de vraag hoe ze hun kind tussen school, sportclubjes en muziekles door ook nog huiswerk laten maken. 

‘Tijdverspilling’

Gevolg: huiswerk wordt gedaan aan de ontbijttafel, de tafels hangen op de wc en vlak voor bedtijd worden snel in bad nog alle Nederlandse hoofdsteden opgedreund. De directeur van de Australische lerarenfederatie, Maurie Mulheron, vindt dat een slechte zaak.

‘Waarom zou een kind leren leuk vinden als ze naar de wc gaan en daar de woordjes die ze moeten spellen op de deur hangen? Ik vind huiswerk over het algemeen tijdverspilling. Ik heb geen enkel wetenschappelijk onderzoek gezien waaruit blijkt dat de schoolresultaten van jonge kinderen baat hebben bij huiswerk. Het werkt juist op heel veel manieren ontmoedigend’, stelt hij.

Ouders zijn geen docenten

Hij erkent dat kinderen op het vervolgonderwijs huiswerk moeten maken en sommige leerlingen wat extra bijles kunnen gebruiken, maar los daarvan besteden kinderen volgens Maurie al genoeg tijd aan school. Daarbij onderstreept hij nog een ander probleem: ouders zijn geen docenten.

‘Als een kind worstelt met een wiskundig probleem, kan dat beter tegenover een leraar die weet waar het kind mee bezig is en inziet waarom het ergens moeite mee heeft.’

Documentaires en musea

In plaats daarvan ziet hij veel liever dat de school ouders meegeeft waar kinderen naast school juist wel tijd aan zouden moeten besteden. Praat met kinderen over school en relaties, bekijk samen interessante films en documentaires, lees ze voor en neem ze mee naar galerieën en musea, tipt hij.

‘Daar hebben kinderen zoveel meer aan dan een velletje met opdrachten die ze aan het eind van de dag moeten maken – precies op het moment dat iedereen gestrest is en met tijd aan het jongleren is.’

Opgebrand

Dat huiswerk kinderen voorbereidt op de middelbare school vindt hij allesbehalve een sterk argument. ‘Na vijf of zes jaar conflicten over huiswerk zijn kinderen er klaar mee. Op dat moment heb je helemaal geen goede gewoontes aangeleerd. Je hebt je kinderen opgebrand.’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mama Mia

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme