Leren kinderen écht op deze manier op school wat allochtoon en autochtoon is?

Artikel 1, de partij van Sylvana Simons, plaatste vandaag op haar Facebook-pagina een post die veel reacties opriep. Logisch, want ook onze eerste reactie was: wat belachelijk, laten ze dit invullen door kinderen van groep 6?

Maar soms moet je gewoon even iets laten bezinken en bedenken hoe de boodschapper het heeft bedoeld. En met de boodschapper bedoelen we in dit geval Uitgeverij Malmberg. De afbeelding die Artikel 1 post, is er eentje uit een lesboek van deze uitgeverij.

Opgave

Bij deze opgave moeten de kinderen stellingen onderverdelen in ‘allochtoon’, ‘autochtoon’ of ‘kan allebei’. Ga je daar al van steigeren? Wacht dan maar tot je de vragen hebt gelezen, die variëren van: ‘Yasmin eet geen vlees’ en ‘Mohammed spreekt twee talen’ tot ‘Laura woont in Rotterdam en is er ook geboren’ en de uitsmijter: ‘Jeffe heeft veel gevoel voor ritme’.

Denk even na

Hoe makkelijk is het om deze opgave meteen met de grond gelijk te maken, want discriminerend, ouderwets en ontzettend dom. En dat is precies wat de mensen bij Artikel 1 dachten toen ze de afbeelding online zetten.
Maar trap daar nou niet in met z’n allen. Denk even na voordat je hierin meegaat. Ook ik was in eerste instantie verbolgen, verontwaardigd en boos. Maar toen ik even een paar minuten bedacht of dit écht een manier van onderwijs zou kúnnen zijn in de huidige tijd, met de problematiek van vandaag de dag en de problemen/successen rondom integratie kon ik me gewoon niet voorstellen dat dit zo plat en dom bedoeld was als Artikel 1 ons nu doet geloven.

LEES OOK: Ouders woest op school: ‘Dit is vernederend voor onze kinderen’

Hokjes denken

Als je verder kijkt dan je neus lang is, dan snap je dat deze opgave juist is bedoeld om kinderen te laten nadenken over dit soort kwesties. Dat kan namelijk een mooie discussie opleveren in de klas. Je hoeft niet in hokjes te denken en dat is – neem ik aan – wat Malmberg met deze opgave wil aantonen. Hoe geweldig als de klas tijdens het maken van deze opgave tot de conclusie komt dat je bij alle stellingen ‘kan allebei’ kunt invullen. Want zeg nou zelf: de woorden allochtoon en autochtoon waren door de overheidsinstanties al bij het grof vuil gezet en dat was niet voor niets.

LEES OOK: Heb je grote borsten, dan ben je waarschijnlijk hartstikke slim

Ahmed Marcouch

Het lijkt er overigens sterk op dat de opgave uit het lesboek ‘Blikopener’ afkomstig is. Het boek waar PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch een paar jaar geleden kamervragen over stelde. Het was een boek voor het vmbo-onderwijs en wordt notabene momenteel niet meer gebruikt. Malmberg benadrukte destijds in een reactie dat het ‘de intentie is om jongeren op een open manier over herkenbare maatschappelijke onderwerpen te laten nadenken en discussiëren zonder daar een waardeoordeel over te geven’. Precies wat ik dacht dus. Les 1 voor Artikel 1: eerst nadenken, dan posten (en dan graag in de juiste context). Amen.

Zoals een opgave anders bedoeld kan zijn, kunnen de antwoorden die kinderen in een werkboekje geven, heel anders zijn dan verwacht. Bijvoorbeeld heel hilarisch.

Reageer op artikel:
Leren kinderen écht op deze manier op school wat allochtoon en autochtoon is?
Sluiten