Redactie
Redactie Kids 5 jul 2020

Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?

Ontwikkeling vanaf 10 maanden

Wanneer je kind het optrekken onder de knie heeft, zal hij langs de rand van de box of bank gaan lopen. In het begin verschuift hij zijn handen en voeten tegelijk, later leert hij om zijn gewicht naar zijn voeten te verplaatsen en durft hij zijn handen over elkaar te verplaatsen.

Vanaf dit moment gaat het snel en zal hij een paar stapjes zetten terwijl hij zich aan jouw handen vasthoudt. Als zijn stapjes steeds stabieler worden, heeft hij nog maar één hand (of zelfs alleen een pink!) van jou nodig om te lopen. Let op hierbij wel op dat je de armen niet hoger vasthoudt dan schouderhoogte. Dat kan zijn of haar evenwicht verstoren.

Wat jij kunt doen om te helpen

Vanaf nu fungeer jij als een personal assistent bij het lopen. Je kindje zal zich graag aan jouw handen vasthouden om te leren lopen. Ga op je knieën zitten en beweeg op een rustig tempo naar achteren. Op deze manier voorkom je dat je teveel aan de armen van je kind trekt en kan je kleine op zijn eigen tempo voorzichtig voortbewegen.

Om je kind te stimuleren en uit te dagen kun je ook eens – samen met je partner – proberen net iets verder te gaan zitten, dan dat je kindje je aan kan raken. Zo leer je hem of haar zelfstandig naar je toe te komen.

Hulpmiddelen

Die loopwagen zal in dit stadium extra goed van pas komen dus blijf hier lekker samen mee oefenen. Maakt je kind grote stappen (ha!) vooruit? Vergeet niet te laten zien hoe knap je het vindt. Geef complimentjes en wees enthousiast als het je kind lukt. Dat stimuleert hem of haar alleen nog maar meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?
Sluiten