Redactie
Redactie Kids 5 jul 2020

Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?

Ontwikkeling vanaf 11 maanden

Kleine afstanden zal je kind vanaf nu proberen te overbruggen door nog net iets met één hand vast te houden en snel het andere beet te pakken. Soms staat hij of zij zelfs heel even los.

Rond zijn eerste verjaardag kan je kind vaak meestal wel los staan. Trek liever geen sokken aan, dit is al gauw te glad. Leren staan lukt het beste op blote voeten of op antislip slofjes. De afstanden die je kind aflegt, worden steeds groter en met losse handen zet hij een eerste stap.

Wat jij kunt doen om te helpen

Laat je kind vooral zoveel mogelijk zelf proberen. Leren lopen gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Hoewel het lastig is om je kind misschien los te laten, is dit wel het beste voor zijn of haar ontwikkeling.

Als je kind aan het wandelen is, probeer dan wel in de buurt te blijven,  maar zonder gelijk in te grijpen. Je kind leert ook vooral door te proberen en te zien hoe het níet moet. Blijf je kind aanmoedigen, ook wanneer hij of zij valt. Door niet te heftig te reageren wanneer dit gebeurt, leer je jouw kind dat vallen niet erg is.

Hulpmiddelen

Schoenen kun je aanschaffen, maar zullen alleen buiten nodig zijn. Dus laat je kind vooral lekker op blote voetjes of met speciale anti-slip sokjes lopen. Nu je kind ineens een paar centimeters groter is doordat hij of zij staat, kan het verstandig zijn om kastjes of tafels met scherpe hoeken aan de kant te zetten als je kind de kamer gaat verkennen.

Let op

Pas goed op met hete dranken. Nu je kindje naar alles grijpt wat er om hem of haar heen ligt, is de kans op een ongelukje groter. Zorg dat jij of je partner altijd in de buurt is, als je kindje aan het lopen slaat. En een traphekje is ook geen overbodige luxe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?
Sluiten