Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 28 mrt 2019

Je kind leren omgaan met geld: dit kun je doen per leeftijd

Vanaf 6 jaar

De meeste kinderen krijgen rond de leeftijd van zes jaar hun eerste zakgeld. Meestal is dat het moment dat kinderen al helemaal kunnen en ook rekenvaardigheden zullen ontwikkelen. Je kunt beginnen met een klein bedrag, spreek ook vooral af wat je kind ermee mag doen. Voor je kind is het krijgen van zakgeld leuk, maar ook heel leerzaam – ze leren omgaan met geld en alles wat daar bij komt kijken. Door je kind zelf over zakgeld te laten beslissen, leren kinderen de waarde van geld kennen. En dat kan zeker ook beteken dat er zo nu en dan miskopen worden gedaan, maar onthoud ook dat leren omgaan met geld ook betekent dat je fouten mag maken. Spijt krijgen van een aankoop op jonge leeftijd is heel leerzaak. En beter op deze leeftijd een miskoop doen dan later, wanneer het om grotere bedragen gaat.

Rond deze leeftijd is het belangrijk om behoeften uit te kunnen stellen. Jonge kinderen hebben moeite met sparen en hebben de neiging om direct al hun geld uit te geven. Probeer met je kind samen een concreet en realistisch spaardoel te bedenken: iets dat binnen een paar weken van het zakgeld al te kopen is. Het is leuk om af en toe samen met je kind te kijken hoeveel er al gespaard is, en hoe lang het nog duurt voor hetgeen gekocht kan worden.

Hoeveel zakgeld geef je een kind van 6 jaar?
Hoeveel zakgeld je je kind wil geven, hangt af van hoeveel je zelf te besteden hebt en wat je kind van het zakgeld wil en moet kunnen betalen. Een paar euro per week is al genoeg als het zakgeld bedoeld is voor kleien dingen, maar moet je kind bijvoorbeeld ook cadeautjes of een abonnement betalen? Dan is een hoger bedrag misschien nodig. Op Nibud kun je zien hoeveel zakgeld over het algemeen wordt gegeven. Kinderen van 6 jaar krijgen tussen 1 euro en €1,40. Naarmate je kind ouder wordt kun je er voor kiezen om meer zakgeld te geven, zo krijgen kinderen van 7 en 8 jaar tussen 1 euro en 2 euro. Eerder schreven we al een artikel over waarom je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het geven van zakgeld aan je kinderen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Je kind leren omgaan met geld: dit kun je doen per leeftijd
Sluiten