Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 28 mrt 2019

Je kind leren omgaan met geld: dit kun je doen per leeftijd

Tussen 10 en 12 jaar

Tussen de leeftijd van 10 en 12 jaar zal er een moment komen dat je kind graag een mobiele telefoon wil, hier zitten natuurlijk ook financiële risico’s aan verbonden. Twintig procent van kinderen die 12 jaar of ouder zijn betalen zelf voor alle verbruikskosten van de mobiele telefoon. Toch heeft het merendeel van de kinderen van 10 jaar ook al een mobiele telefoon, rond die leeftijd leveren ouders vaak nog een bijdrage in de kosten. Dat kun je als ouder op verschillende manieren doen, je kunt bijvoorbeeld een abonnement aansluiting op je eigen naam. In dat geval kun je kiezen om alle kosten nog op je te nemen, of je kind (een deel) te laten terugbetalen. Je kunt er ook voor kiezen om maandelijks een vast bedrag voor prepaid-tegoed te geven of zelf een prepaid-kaart te kopen voor je kind. Als je wil dat je kind door middel van een telefoon aanschaffen leert om met vaste, terugkerende kosten om te gaan, dan is het verstandig om te zorgen dat je kind (een deel) van de kosten aan jou terugbetaalt.

Maak samen duidelijke afspraken, dat zal ruzies en onduidelijkheden voorkomen. Bespreek samen hoe hoog de maandelijkse vergoeding zal zijn (als je maandelijks een bedrag geeft), wie betaalt de kosten als je kind over zijn bundel gaat, of voor het extra prepaidtegoed, en wie betaalt als de telefoon kapot gaat of kwijt is? Allemaal belangrijke zaken om te bespreken.

Online reclame
Rond deze leeftijd is het ook belangrijk om te waarschuwen voor online reclame. Je kind moet leren omgaan met alle verleidingen in bijvoorbeeld games, en op social media. Helemaal als je kind veel op zijn mobiele telefoon zal zitten en games gaat spelen waar af en toe advertenties voorbij komen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Je kind leren omgaan met geld: dit kun je doen per leeftijd
Sluiten