Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 31 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

7 Dingen die je kind zal leren op de peuterspeelzaal

Tegen de tijd dat je peuter langzaamaan in een kleuter verandert, heb je het idee dat ‘ie echt niet meer zo klein is. De grote school lijkt nog wat ver weg, maar de aanloop er naartoe zullen belangrijke jaren worden voor je kleine.

Het blijkt dat ze veel meer leren dan alleen cijfers en lettertjes. Deze life-skills leren ze op de peuterspeelzaal:

1. Vrienden maken is leuk

De speeltuin kan een jungle zijn, for sure, maar het leren om vrienden te maken is best een belangrijke skill die je kind kan leren nog vóór de kleuterschool. De peuterspeelzaal is de perfecte plek voor kinderen om te ontdekken wat belangrijk en nodig is om goede vriendschappen te sluiten. Ze zullen ontdekken wie ze leuk vinden, wat ervoor zorgt dat je nader tot elkaar komt en ze worden ook blootgesteld aan andere kinderen met een andere achtergrond en interesses.

2. Soms moet je stil zitten en luisteren

Dit punt kost wat tijd – veel tijd, stil zitten en leren luisteren naar een leidster is essentieel in de aanloop naar de grote school. Het is behoorlijk verbazingwekkend om te zien dat je normaal gesproken onbeheersbare peuter ineens rustig zit en luistert (echt luistert!) naar de leidster. Nog verbazingwekkender om te zien hoe ze de informatie opnemen en communiceren met andere kinderen.

3. Het is oké om fouten te maken

Wanneer jonge kinderen dagelijks interactief zijn met elkaar, hebben ze veel kansen om te leren van hun keuzes. Sommige keuzes werken en pakken goed uit, andere keuzes lopen fout af. De peuterspeelzaal is een goede plek om te leren dat je ook kan falen, maar vervolgens weer door moet gaan. En dat is oké. Leren hoe je doorgaat na een foutje is een major life skill die je kind zeker zal helpen in zijn verdere leven.

4. Je kunt dingen voor jezelf doen

Een klasomgeving op de jonge leeftijd is ideaal om erachter te komen hoe ze dingen zelf moeten doen en om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Deze kleine dingen vormen zeker de basis voor wanneer je kleine naar de basisschool gaat, dan wordt er immers ook van kinderen ‘verwacht’ dat ze belangrijke zaken zoals hun schooltas, lunch en huiswerk op orde hebben.

5. Je kunt anderen helpen

Kwaliteiten als empathie en goed kunnen meeleven leren kinderen in de loop van de tijd. Waar ze misschien eerst zouden vechten om een speelgoedauto, leren ze dat je naast nemen ook moet geven. De peuterspeelzaal creëert eigenlijk vanzelfsprekend de mogelijkheid om te delen – of het nou gaat om kleurpotloden of om het spelen met blokken. De vorm van samenwerking die plaatsvindt op de peuterspeelzaal zet de toon voor het nemen van beurten, het ontwikkelen van geduld en het werken als een team.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme