Redactie
Redactie Relatie 28 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Wat we van het tv-programma Love Is Blind kunnen leren

Afspreken buiten de deur is niet verstandig en iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Dit dwingt ons om fysiek minder in contact met elkaar te zijn, maar daar zitten niet alleen nadelen aan. Zo hebben we meer tijd om elkaar door middel van een gesprek beter te leren kennen.

Dit artikel verscheen eerder op Relatieplanet.nl.

Doordat we gedwongen worden om langer te wachten voordat we elkaar in het echt zien, is er meer ruimte om elkaar beter te leren kennen via appjes, telefoon en beeldbellen. Hierdoor kan een emotionele connectie ontstaan voordat fysiek contact in het spel komt. Fysiek contact remt vaak het proces van elkaar leren kennen.

Slow daten dankzij de crisis

In andere woorden; de hele crisis zorgt ervoor dat we op een natuurlijke manier vanzelf gaan slow daten. Bij slow daten zijn twee zaken met name belangrijk: sneller de juiste selecteren en langzamer en kwalitatiever daten.

Love Is Blind

De serie: Love Is Blind (te zien via Netflix) laat mooi zien hoe juiste selectie en tijd essentieel zijn voor succes in de liefde. In het programma krijgen singles een week de tijd om elke dag met elkaar te daten zonder dat ze elkaar zien, om vervolgens op basis van een emotionele connectie i.p.v. een fysieke voor elkaar te kiezen en elkaar ten huwelijk te vragen.

We zien in het programma dat de afwezigheid van het fysieke ervoor zorgt dat er meer ruimte is om elkaar echt te leren kennen. Maar ook creëert het meer veiligheid om je kwetsbaar op te stellen, wat de selectie procedure ook makkelijker maakt. Immers, verbinding ontstaat wanneer je je de moed hebt om je kwetsbaar op te stellen door ook je schaduwkant te laten zien.

Liefde ontstaat wanneer je vervolgens ervaart dat die ander je nog altijd lief heeft en accepteert ondanks je minpunten. De mensen die je niet kunnen accepteren om wie je bent, vallen vanzelf af en moet je ook niet bij je willen hebben.

Voor de mensen die de serie hebben gekeken; dit is de reden dat het voor Barnet zo moeilijk was om de juiste te selecteren. Hij had immers veel moeite om zich kwetsbaar op te stellen. (Spoiler alert: tegelijkertijd demonstreert Barnet met Amber waarom zij wel voor elkaar kunnen kiezen aangezien Amber hem later beter leert kennen en hem helemaal neemt zoals hij is.)

Wat is zijn/haar innerlijke beweging?

Met gesprekken kun je meer leren over de ander zijn verleden, zijn innerlijke beleving, hoe hij of zij denkt en wat de ander wilt. Je leert elkaar kennen op basis van iemands woorden, gedachten en intenties. Je kunt ervaren of jullie communicatie soepel loopt en antwoord krijgen op de volgende vragen: begrijp je elkaar? Kun je met elkaar lachen? Willen jullie het zelfde?

Communicatie is niet genoeg

Echter zijn gesprekken alleen niet genoeg om de juiste te selecteren. Zoals bij Jessica en Mark in de serie zien we dat er toch wel een minimale fysieke aantrekkingskracht moet zijn.

Gesprekken en mooie woorden zijn fijn en dragen zeker bij aan het leren kennen van een persoon. Echter zijn er ook andere aspecten van een persoon die we alleen door middel van ervaring kunnen leren kennen. Als je iemand leert kennen op basis van een gesprek dan leer je de persoon kennen op basis van het perspectief dat de ander heeft. Echter weet je niet zeker in hoeverre dit perspectief ook klopt.

Simpel gezegd: in hoeverre is het ook waar wat de ander je vertelt? eEt is mogelijk dat de ander echt oprecht is en goede intenties heeft, een persoon kan zichzelf soms niet helemaal kennen, een verkeerde inschatting doen of per ongeluk beloften maken die hij of zij niet kan nakomen.

Daarnaast vertellen mensen graag over hun positieve kanten, maar hoe uitgebreid vertellen ze je hoe ze zijn in tijden van stress of paniek? Met wat voor persoon heb je dan te maken? Alleen het leven, de ander ervaren in verschillende situaties, laat dat zien. Het heeft tijd nodig om elkaar zo mee te maken.

In de serie zien we daarom dat het de verloofden moeilijk wordt gemaakt om nog voor elkaar te kiezen wanneer ze met diverse uitdagingen te maken krijgen. Een verborgen financiële schuld die aan het licht komt, ouders of vrienden die het oneens zijn met het huwelijk. De vraagt rijst dan: wat hebben ze werkelijk voor elkaar over?

De lessen die we hieruit kunnen leren

  1. Neem de tijd om eerst een emotionele band met elkaar op te bouwen voordat het fysiek wordt.
  2. Ga niet blind af op (mooie) woorden maar besef je dat je nog steeds elkaar aan het leren kennen bent, maar nu op een andere manier. Het heeft tijd nodig om echt een volledig beeld van een ander te krijgen.
  3. Besef dat de belofte voor de ander te gaan niet een lichte is. Het is aan te raden om dit pas te doen wanneer je elkaar echt kent. Dat is ook de reden dat vriendschappen die in liefdesrelaties veranderen vaak succesvol zijn op de lange duur. Nu hoef je niet meteen iedereen te ‘friendzonen’, maar wel is het dus raadzaam om ‘slow te daten’.

Relatieplanet.nl is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. 

Meer over daten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat we van het tv-programma Love Is Blind kunnen leren
Sluiten