Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Gezondheid 10 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

11 lessen om te groeien van negatieve ervaringen

Je hoort het vaak: what doesn’t kill you makes you stronger. Toch is het soms verdomd lastig al je middenin een verdrietige en moeilijke situatie zit. Om er toch iets positiefs uit te halen delen we elf lessen die je sterker maken.

Want je kunt wel degelijk iets leren van negatieve ervaringen.

Negatieve ervaringen

Onderzoek bewijst dat negatieve ervaringen je uiteindelijk ook écht een rijker en sterker mens maken (zolang je niet té veel over je heen krijgt). En hoe fijn is het dan als je uit die negatieve ervaringen iets kan leren. Benieuwd naar de lessen die je sterker maken? We delen ze hieronder.

Je bent niet je verleden

Het maakt niet uit hoe chaotisch je leven tot nu toe is geweest, je toekomst is een nieuw vel papier. Maak plannen, doe zoveel mogelijk waar je zin in hebt.

Focus op wat je kunt en niet op wat je niet hebt

Al is het er maar één… Vind een positieve gedachten die je inspireert om door te gaan en houd daar aan vast.

Het is oké om je rot te voelen

Je hoeft je niet altijd sterk voor te doen en mensen te overtuigen dat alles goed gaat. Sterker nog, je hoeft helemaal niet na te denken over wat andere mensen van je denken. Voel je je een dag rot? Dat is oké.

Je zult vast een keer falen

Hoe sneller je dit accepteert, hoe sneller je weer verder kunt. Ga naar buiten en onderneem activiteiten. Of je hebt succes, of je leert weer wat van de ervaring. Een win-win situatie.

Lachen is het beste medicijn tegen stress

Vind humor in wat voor situatie je ook zit. Lach om jezelf en met anderen. Het zonnetje schijnt namelijk altijd een beetje.

Jij maakt je eigen geluk

Een glimlach is een keuze, niet een soort van wonder. Je kunt vasthouden aan het oude of je eigen geluk creëren. Onthoud: opgeven en verder gaan zijn twee compleet verschillende dingen.

Je bent niet de enige, anderen hebben ook problemen

Soms is het fijn om bij iemand die hetzelfde heeft meegemaakt steun te zoeken. Deze weet als geen ander hoe je je voelt en samen praten werkt dan heel helend. Het lucht op.

Piekeren is je energie verspillen

Je druk maken zorgt er niet voor dat je problemen weg gaan, sterker nog: het zorgt er alleen maar voor dat je je zwakker voelt.

Maak je eigen keuzes

Laat iemand anders niet voor jou kiezen. Jij weet als enige wat op dit moment goed voor jou is. Durf ‘nee’ te zeggen, ook al is dat soms nog zo lastig.

Je hebt altijd een keuze

Er zijn altijd op zijn minst twee keuzes. Als je iets fysiek niet kunt veranderen, kun je nog altijd de manier hoe je erover denkt veranderen.

Ieder eind is een nieuw begin

Hoe cliché, maar zó waar. Een goed begin komt altijd aanwaaien op het moment dat je denk dat alles op zijn einde loopt.

Meer lezen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
11 lessen om te groeien van negatieve ervaringen
Sluiten