Thea Tijssen
Thea Tijssen Lifestyle 2 dec 2016

Let op Netflix-lovers: van te veel en vaak bingewatchen zou je depressief worden

Lekker dan, is net het goede nieuws bekendgemaakt dat we voortaan ook offline Netflix-series kunnen kijken, lees ik dat het bingewatchen van series je depressief kan maken. Dus terwijl jij op de bank The Walking Dead, Narcose, Orange is the New Black of The Americans ligt te kijken, word je stiekem steeds een beetje depressiever. Of hoe zit dat?

Je lievelingsserie bingewatchen

Natuurlijk, wij snappen ook wel dat onderuit gezakt op de bank crashen of languit in bed liggen met je ogen gericht op het beeldscherm voor je, nou niet meteen de gezondste bezigheid ooit is. Maar: we hadden ook weer niet in de gaten dat de uren dat we naar onze favo series kijken – die uren die zo goed voelen – lang niet zo goed voor ons zijn als je op dat moment denkt.

LEES OOK: We love the 90’s: deze series keken we allemaal!

Vaker depressief

Onderzoek aan de Universiteit van Toledo in de Verenigde Staten onthult dat mensen die zichzelf bingewatchers noemen – mensen die twee tot vijf uur series kijken op één dag – vaker depressieve gevoelens ontwikkelden dan mensen die nooit bingewatchen.

Angstgevoelens

Ze onderzochten hiervoor 406 volwassenen, 35% hiervan gaf toe weleens te bingewatchen. Mensen uit deze groep gaven vaker aan dat ze stress voelden, met angstgevoelens kampten, slaapproblemen kenden en zelfs depressieve gevoelens hadden gehad. Maar: ga nu niet meteen je Netflix-abonnement opzeggen!

LEES OOK: Zo. Dus jij doet niet aan bingewatchen van populaire series?

Beter te voelen

Hoewel er een verband is tussen bingewatchen en je mentale gezondheid, is het niet duidelijk wat nou precies wát veroorzaakt. Dus een beetje het kip-ei-verhaal. Het kan natuurlijk zo zijn dat mensen die al niet helemaal jofel in hun vel zitten hun favoriete series opzetten om zichzelf beter te voelen. En logisch dat je dan ook zo lang mogelijk blijft kijken; je ontsnapt zo ‘lekker’ aan je eigen (minder leuke) leven.

Pauze

Zoals met bijna alles in het leven is het zaak om maat te houden. Alles met ‘te’ ervoor is nooit goed. En voor bingewatchen staat dan wel geen ‘te’, hij zit er wel degelijk. Dus gun jezelf af en toe een pauze. Als je vanavond weer op ‘volgende aflevering’ wil drukken, sta hier dan even bij stil.

Of je nou wel of geen bingewatcher bent, dit is interessante materie: zó weinig afleveringen zijn er nodig om jou verslaafd te maken.

Nypost.com

Reageer op artikel:
Let op Netflix-lovers: van te veel en vaak bingewatchen zou je depressief worden
Sluiten