Leukere werkplek = leukere vader

De tijd dat vaders ietwat onbekende mannen waren die op zondag het vlees kwamen snijden, ligt over het algemeen ver achter ons. Halleluja! Met dank aan het tijdperk waarin bedrijven steeds meer begrip hebben voor ouders (papadagen en zo); in- en uitklokken bijna nergens meer de norm is en vooral: de intrede van flexwerken. Godzijdank, want daarom zijn vaders anno nu doorgaans leukere (en betere) vaders!

Flexibiliteit, zekerheid en autonomie (de mogelijkheid om zelf over zaken te mogen beslissen) op de werkvloer is voor mannen cruciaal om thuis een warmere, consistentere en minder geagiteerde vader te zijn, zo wijst recent Australisch onderzoek onder meer dan tienduizend vaders en hun families uit. Warm, consistent en minder geagiteerd: dat klinkt in onze oren zomaar als een ontzettend fijne vader.

Weet je nog? 
Nee, dan de vaders die elke dag voor dag en dauw op moe(s)ten staan om in alle haast naar kantoor (met ouderwetse aktetas onder de arm) te gaan, om dat pas weer te kunnen verlaten als de kinderen al lang en breed gegeten hadden. Hopelijk nog net op tijd voor een snelle kus, al dan niet gehaast, omdat er nog een belangrijk telefoontje zal volgen later die avond. Het mag niet als een verbazing komen dat vaders die te maken hebben met werkstress, over het algemeen niet uitblinken in eerder genoemde eigenschappen.

LEES OOK: Positieve, betrokken vaders voeden vrolijkere en mentaal gezondere kinderen op


Let wel: werkweken in Australië bevatten doorgaans meer uren dan in Nederland – bij ons is in principe een 40-urige werkweek (meestal) gangbaar. Down under ligt dat gemiddelde op 47 uur, en zelfs een vijfde van de vaders werkt daar meer dan 55 uur per week. 

Over bewegingsruimte gesproken: dit is waarom jongens meer zouden moeten bewegen in de klas.


Doorslaggevende factoren


De crux: het aantal uren dat een man werkt is niet de belangrijkste factor, maar de mogelijkheid die uren zelf in te delen (autonomie); zekerheid over hun baan (geen angst dat ze ontslagen worden) en flexibiliteit (een uitvloeisel van die autonomie) geven de doorslag.

Win-winsituatie voor iedereen

Gelukkig zijn ook grotere, corporate bedrijven vandaag de dag overtuigd van de noodzaak om ouders (niet alleen voor moeders, maar zeker ook voor vaders) gelegenheid te bieden hun tijd zodanig in te delen dat ze ook tijd met hun familie door kunnen brengen – kinderen naar school brengen, van de crèche ophalen, samen eten, in bed leggen, etc. Want: tevreden, gelukkige vaders maken tevreden, gelukkige medewerkers. Een win-win situatie voor iedereen dus.

Deze vader heeft het toch nog iets te druk op werk: vader die maandverband voor dochter gaat kopen, ging compleet viraal.

Reageer op artikel:
Leukere werkplek = leukere vader
Sluiten