Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 30 jun 2017

11 x de leukste adressen voor blotevoetenpaden

Niets relaxter dan het zomergevoel van koel gras onder je voeten of zand tussen je tenen. En op blote voeten lopen is alleen maar heel goed. Combineer het nuttige met het aangename en ga op een vrije zomermiddag samen met je kind naar een van deze paden, die er speciaal zijn om op blote voeten op te wandelen.

Op blote voeten lopen bevordert de voetspieren en stimuleert de ontwikkeling van het kinderbrein. En voor jezelf is het vooral een natuurlijke massage. Ga er samen op uit naar één van deze fijne adresjes voor blotevoetenpaden:
(tip: ook een leuk en budgetproof uitje voor een kinderfeestje)

1. Blotevoetenpad Opende

In het noorden, vlakbij de grens met Friesland en Groningen, vind je dit mooie Blôde Fuottenpaad dat al meerdere keren is genomineerd tot ANWB’s leukste uitje van Nederland. Schoenen en sokken uit, en gaan! Op blote voeten lopen door het modderdoolhof, zand, over water en gras. Onderweg kunnen jullie een rustmomentje pakken in de hangmatten of op een bankje. Tenslotte spoel je af bij de waterpomp aan het einde van het pad, maar een extra set kleding is zeker geen overbodige luxe. En na afloop beestjes kijken: een hele weide met Schotse hooglanders. Het hele jaar gratis toegang.

2. Blote Voeten Zeebodempad – Kraggenburg

De bloemenzee valt je direct op. Vooraf loop je door een kruidenbadje om je voeten alvast te ontspannen. Je loopt over zo’n 15 verschillende ondergronden door een prachtig bloemenveld. In de sloot springen de kikkers letterlijk tussen jullie tenen. Op de bungelbank geniet je van het mooie uitzicht. Zoek daarna samen een weg door het maisveld en glij uit in het modderbad. Ook hier heb je dus een tweede outfit nodig. Na afloop kun je op het terras lekker lunchen en wat drinken. Nog een leuke extra: het winkeltje met lifestyle- en streekproducten.

3. Hof van Twello

Zien, ruiken, voelen en eten. Je loopt hier over verschillende paden door een frambozen-, bessen- en bramentuin en passeert velden met bijzondere gewassen, de savanne, een sprookjesbos en de wijngaard. Sluit jullie ogen op het zintuigenpad en ontspan in de yogawei. Laat je kind klauteren over boomstammen, in de ondiepe gracht om het tropisch eiland spelen, en van de glijbaan in de leemkuil plonzen. En schuif na een hangmatsessie aan bij Kas & Terras. Weer even opladen en de kids zijn nog uren zoet in de speelwei, overdekte zandbak en stroberg.

4. Blotevoetenpark – Brunssum

In Zuid-Limburg loop je heerlijk koel over mos, bosgrond, kiezels, steenkool, zand, boomschors, kleikorrels, water en modder: het ligt er allemaal in het Schutterspark. Met grappige voetenspelletjes, evenwichtsbalken en hindernisbanen. Plus grappige grote muziekinstrumenten en een klimolifant onderweg. Bijkomen van al deze sensaties doe je bij de droomvijver, waar je ook lekker pootje kunt baden. Daarna verse koffie of thee met een echte Limburgse vlaai op het natuurterras.

5. Christoffelhoeve – Elsendorp

Dit Brabantse blotevoetenpad is ook al verschillende keren genomineerd voor een uitjes-prijs. Doe aan echte ‘tenengymnastiek’ over het 2km lange pad met bomen, stenen, houtsnippers, kikkerpoelen en nog meer water. En opeens is er een huisje. Daar mogen kinderen – in tegenstelling tot thuis 😉 – lekker schreeuwen om de stilte door te breken. Na afloop kun je op het boerderijterras een plakje boerencake bestellen en kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin met airtrampoline. Hele dag vullen? Er is ook speciale kinderboerengolf, voetgolf of een speurtocht over het terrein.

6. Gouwe Voeten – Bovenkarspel

Vlakbij het IJsselmeer, tegen Enkhuizen, vind je bij boerencamping de Gouwe Stek dit interactieve blotevoetenpad. Ook hier kom je natuurlijk verschillende ondergronden en verschillende hindernissen tegen. Verder krijgt iedereen een boekje met opdrachten mee, die je tijdens de wandeling doet. Het parcours bevat de elementen water, lucht, vuur en aarde. Vruchten die jullie onderweg tegenkomen mogen geproefd worden. Het blotevoetenpad kun je heel goed combineren met andere workshops: een lach-workshop, paardenfeestje (incl. hoefijzer pimpen en pony rijden), voetschilderen of verschillende boerenspelletjes.

7. De Helderse Vallei – Den Helder

Je ontdekt hier op blote voeten de Donkere Duinen, Grijze Duinen, de Waddenzee, het boerenland, de Stelling van Den Held en het moerassige Mariëndal. De wandeling van ongeveer 250 meter ligt rondom een schapenweide. Er is een boomstammenpad, speelduin, strekdam en een stukje wad. Ook is er een bungelbank in het bollenland, een trekvlot, loopgraaf en wiebelbrug met grote stapstenen. Extra leuk: op het pad zijn voor kinderen 8 ontdekkisten te vinden waarin leuke opdrachten en materiaal zit om spelenderwijs de natuur te ontdekken.

8. Buitencentrum Schoorl – Schoorlse duinen

Je loopt hier over boomstammen, houtsnippers, stenen, zand, schelpen, mostapijt en elke ondergrond geeft weer een andere sensatie. Aan het eind van het pad kun je je voeten afspoelen met echt duinwater. Dit blote voeten parcours is met 150 meter de kortste van allemaal, maar heeft wel het gave speelbos Zandspoor als aanvulling. Grappige boompoppen bewaken de speeltuin zodat je kind fijn kan spelen. Gratis toegankelijk.

9. Blotevoetenpad De Sternhof – Zeewolde

Een route van verschillende paden over een voormalig boerenerf, met allerlei ondergronden: mos, houtsnippers, grind, modder, steen, wiebelbrug en andere verrassende materialen. Het pad loopt ook door de bloementuin, de grote biologische moestuin en een mooi labyrint op het gras. Voor extra plezier doen jullie de natuurspeurtocht. Aan het einde mag je je voeten lekker insmeren met voetenbalsem. Extra: bij donatie van oude schoenen krijgen kids een kleine attentie.

10. Erve Brooks Blotevoetenland– Gelselaar

Dit geweldige familiepark stond al eerder in ons lijstje met leuke kinder-uitjes. Je hebt hier van alles: een binnen- én buitenspeeltuin, speelvijver, uitkijktoren, reuzenschommel, museumboerderij en pannenkoekenhuis. Een paradijs voor kinderen. En een onderdeel daarvan is ook het Blotevoetenland (van ca. 1 hectare!). Leuk te combineren met het Avonturenpad.

11. Zutendaal – Belgisch Limburg

Net niet meer Nederland, maar toch een echte aanrader als je eens in de buurt bent. Laat je prikkelen door hout, stenen, boomsnippers, gras, vijverplastic, worteldoek en water op een zorgvuldig samengesteld parcours. Koud en warm, vochtig en droog, zacht en puntig: je voelt er van alles. Compleet met hangbrug, doolhof, waterval en een uitkijktoren.

Oh en wil je thuis een blotenvoetenpad maken voor je kind, gewoon in je tuin? Check dan dit filmpje even, echt superleuk dit!

Een blotevoetenpad in de tuin van de Tjalk. Wat een belevenis!

Geplaatst door Columbus Junior Losser op vrijdag 23 juni 2017

Waarom onze kinderen zo veel baat hebben bij de natuur en buiten zijn

Reageer op artikel:
11 x de leukste adressen voor blotevoetenpaden
Sluiten