14x de leukste typisch Rotterdamse uitspraken: weet jij wat ermee wordt bedoeld?

Lifestyle Redactie 23 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Rotjeknor. 010. Rotterdam. Voor velen de mooiste stad die er is. De mix van historie en een moderne wereld, de multiculturele samenleving en de nuchtere Rotterdamse mentaliteit. En wat dacht je van die heerlijke one-liners? Wij zetten de leukste Rotterdamse uitspraken op een rij.

Rotterdam wordt ook wel Rotjeknor genoemd. Waarom Rotjeknor? Toen Rotterdam eind negentiende eeuw uitgroeide tot een wereldstad, werden de lokale boeren naar de stad getrokken om in de Rotterdamse haven te gaan werken. Deze Rotterdamse boeren waren schijnbaar nogal knorrige types. Vandaar de bijnaam ‘Rotjeknor’. Weet je dat ook weer.

Rotterdamse uitspraken

Herken jij ze?

1. Hebbie in je nest gezeken?

Rotterdammerts doelen hier niet op bedplassers, maar simpelweg op mensen die wel héél vroeg zijn opgestaan. Vooral wanneer iemand die normaliter veel later op komt dagen of z’n ‘nest’ niet uit ken komen, komt deze uitspraak goed van pas.

2. Ben je van de trap gepleurd?

Dit is een GRANDIOOS compliment. Er wordt namelijk gevraagd of je naar de kapper bent geweest. Maar dan lekker plat!

3. Een dooie met een dag verlof

Als Rotterdammers het hebben over een dooie met een dag verlof hebben ze het over een oersaai persoon.

4. Astie huilt, huilt ‘ie uit een oog

Zo wordt op z’n Rotterdams een gierig persoon omschreven.

5. Ken je bek niet verder open?

Dit is de enige goede respons op de markt als iemand de hoofdprijs vraagt.

6. Grote muil, dikke lip

Als je een grote mond hebt, kun je erop wachten dat dit bestraft wordt. Eigen schuld, dikke bult!

7. Niet lullen, maar poetsen

In Rotterdam wordt er niet gekletst, maar kei-en keihard gewerkt!

8. Op je muil!

Sommige Rotterdammers vragen ook wel; “Ben je helemaal van de pot gepleurt?” De kans is groot dat je dan iets héél raars hebt gedaan. In feite vraagt iemand je of je helemaal gek bent geworden. Oeps.

9. Dalijk breekt de pleuris uit

Juist ja, straks loopt ‘t helemaal uit de hand.

10. Heb ik een houten bek ofzo?

Als je wat lekkers uitdeelt op kantoor en een Rotterdammer zegt dit tegen je, betekent ‘t dat ie doorheeft dat je ‘m overslaat.

11. De reuzel loopt m’n reet uit

Wanneer de zomerhitte heerst over de havenstad, loopt de reuzel uit iedereens reet. Dan is ‘t dus bloed verziekend heet!

12. Hij heb een snee in z’n neus

Hij heeft veel te diep in ‘t glaasje gekeken…

13. Hij heb ‘m een end uit z’n broek hangen

Hij leeft op te grote voet/geeft veel geld uit.

14. Dat ging als kakken zonder douwen

Dat ging wel HEEL makkelijk.

Je kent een hoop stront paars verven, maar ‘t blijft een hoop stront.

Aldus de Rotterdamse versie van “Al draagt een aap een gouden ring.”

Verhaaltje voor de gevorderden

“Moe, wat gaan we vanavond nassen?” “We kanen krootjes met aarepotjes en een stukkie draadjesvlees.” “Jammert, ik had zin in een berenlul!” “Nou tis toch een gers prakkie?” “Gaat zittuh.” “Moe, er zit een spekkendief op mijn vretuh.” “Blijf er met je fikken vanaf!” “Pats, op je muil, gauw.” “Agh krotenkotert, nu stoot je je tinteldoosje. Wat een pleuriszooi maak je er weer van.” “Ja, maar die spekkendief is nu in de beestjeshemel, samen met de kapoentjes.” “Nou ben je nu groos op jezelf?” “Ik taai wel af, ik moet toch nog knaapies ophalen voor mijn kledingkast.” “Haal je dan meteen kaakies voor bij ‘t bakkie pleurt?” “Ja moe.” “En wees op tijd, ik heb dat boterklokkie niet voor niets voor je gekocht gozert!”

De ABN vertaling

“Moeder, wat gaan we vanavond eten?” “We eten bietjes met aardappeltjes en een stukje rundvlees.” “Jammer, ik had zin in een frikandel.” “Nou het is toch een tof stampotje? Ga zitten.” “Mam er zit een langpootmug op mijn eten!” “Blijf er met je vingers vanaf!” “Pats, ben je helemaal gek geworden?” “Ah sufferd, nu stoot je je stroombotje. Wat een rotzooi maak je er weer van.” “Ja maar die langpootmug is nu in de dierenhemel, samen met de lieveheersbeestjes.” “Nou ben je nu trots op jezelf? Ik ga er wel vandoor, ik moet toch nog kledinghangers ophalen voor mijn kledingkast.” “Neem je dan meteen koekjes mee voor bij de koffie?” “Ja mam.” “En wees op tijd, ik heb die Rolex niet voor niets voor je gekocht man!”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme