Maaike Helmer
Maaike Helmer Body 1 okt 2015

Leven met een depressie: hoe leg je dat uit aan een kind?

Depressiviteit, hoe leg zo’n onderwerp aan kinderen uit? Arlette Einhorn maakte (manische) depressiviteit van dichtbij in haar omgeving mee en schreef er een kinderboek over.

Arlette heeft zelf twee kinderen en die hadden natuurlijk vragen: hoe kan het dat iemand niet meer blij wordt als de zon schijnt? Arlette: ‘Daar had ik zo gauw geen antwoord op. En boeken zijn er ook al niet echt over te vinden.’ En dat terwijl bijna één op de vijf mensen in zijn leven een depressie krijgt, dus we er allemaal (indirect) weleens mee te maken zullen krijgen. Waarom was er dan tóch nauwelijks een kinderboek over te vinden? Dus besloot ze er zélf een te schrijven, om zo het onderwerp ook voor kinderen bespreekbaar te maken: ‘Bijzondere Zebra’. Het boek gaat over een zebra, met niet alleen zwarte en witte strepen, maar ook zwarte en witte dagen. Op witte dagen is hij vrolijk, op zwarte dagen is hij verdrietig en heeft hij nergens plezier in. Nu hij zwarte dagen heeft, willen zijn vriendjes hem opvrolijken. Maar dat lukt niet. Pas als hij al zijn vriendjes bij elkaar ziet, aan het einde van het verhaal (elk vriendje heeft een eigen kleur), ziet hij letterlijk weer wat kleuren en voelt hij zich vrolijker, sterker nog: hij krijgt kleur! Het boek legt op een toegankelijke manier uit hoe een depressie werkt en dat er nog wel kleuren zíjn, ook al ziet iemand die niet meer.

‘Volgens mij heb ik een zwarte dag’

Niet alleen is het boek bedoeld om uit te leggen hoe het werkt als mensen ‘zwarte en witte dagen hebben’, kortom, goede en slechte periodes, het is gelaagder dan dat. Want allemaal hebben we natuurlijk dagen dat we niet lekker in ons vel zitten, al zijn die meestal minder ingrijpend dan bij iets heftigs als een depressie. Ook dát heeft ze in dit boek proberen te vatten. Arlette: ‘Ik heb een kind weleens horen zeggen: ‘Volgens mij heb ik vandaag een beetje een zwarte dag.’ Dan is mijn opzet geslaagd; precies dat is wat ik voor elkaar wil krijgen. Dat je kunt praten over ook die momenten dat het minder goed gaat. Dat dat er ook mag zijn.’

Er is al uit diverse hoeken interesse getoond voor haar boek, maar Arlette zoekt nog naar dé perfecte uitgever. Die (andere geïnteresseerden trouwens ook) kan contact met haar opnemen via haar website.

Er zijn veel misvattingen over leven met een depressie. Lees er hier meer over! >

Depressie meegemaakt in je omgeving, net als Arlette? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Leven met een depressie: hoe leg je dat uit aan een kind?
Sluiten