Redactie
Redactie Opvoeden 17 aug 2017

9 x wijze levenslessen die je kunt leren van een peuter

Volwassen mensen vinden het leven niet altijd even makkelijk. Logisch ook, er komt een hoop op ze af, en al helemaal als er kinderen in het spel zijn. Nee, dan peuters, die zien het leven hoe het écht is. Alles is leuk, zolang het leuk is. Zo simpel kan het zijn.

Regelmatig kijk ik vol verwondering naar mijn driejarige dochter. Hoe ze compleet op kan gaan in het moment, ongeacht welk moment dat is. Wanneer ze languit op de bank Peppa Pig mag kijken, als ze blokken bouwt met papa of terwijl ze in bad tot in den treure bellen aan het blazen is.

Dat staat redelijk in contrast met mijn persoonlijkheid, die af en toe geneigd is te schommelen tussen opgewekt positief, een tikkeltje zwaarmoedig en een ‘wat doen al die beren op de weg?’-mentaliteit. Gelukkig heb ik een fijne partner in crime gevonden om de boel wat luchtiger te maken en af en toe een fikse dosis relativeringsvermogen mijn kant op te werpen.

Maar de grootste relativerende factor is toch echt die eerdergenoemde dochter. Het zijn de momenten waarop ik naar haar kijk, en probeer het leven te zien zoals zij het ziet. Puur, onbezorgd en overwegend blij. Kon het maar altijd zo blijven. Maar waarom zou dat eigenlijk niet kunnen?

Hieronder een aantal wijze levenslessen van een peuter waar we in de kern allemaal van kunnen leren. En als je ervan kan leren, kun je het ook overnemen, nietwaar?

1.Als je iets leuks doet, is het leven leuk

Geef het maar toe (ik wel), regelmatig ben je iets heel leuks aan het doen, maar is je hoofd er niet helemaal bij. Die is namelijk al afgedwaald naar de boodschappen die nog gedaan moeten worden, de vraag wat je vanavond moet koken of nog blijven hangen in die woordenwisseling met die collega gisteren. Zonde. Doe net als een peuter: een half uur geleden was het leven een groot drama omdat ze geen Jip-en-Janneke-rozijnen kreeg en niet op de step naar de boerderij mocht. Nu ze daar eenmaal is – zonder rozijnen, met de auto – is alles gewoon weer helemaal goed. De boerderij is leuk, de geitjes zijn lief, er zijn nieuwe biggetjes geboren: het leven is leuk!

2. Blijf in het moment

Denk je dat de dochter nog een seconde aan die step of rozijnen denkt? Neen.

3. Maak je eens wat vaker druk om onbenullige dingen

Je hoeft niet compleet uit je plaat te gaan als de krentenbollen op zijn, maar het kan voor de verandering verhelderend zijn om je af en toe kwaad te maken om kleine, op het oog oninteressante dingen. Of misschien niet. Laat maar zitten deze, eigenlijk. Ik zou willen dat mijn dochter dat ook zou doen.

4. Waardeer de kleine dingen (wat meer)

Het is bewonderenswaardig hoe blij een peuter kan zijn met een ijsje, een rondje in de draaimolen of als oma komt eten. Zonder meer een van de meest leerzame levenslessen, wat mij betreft.

5. Nog even over die kleine dingen

Voor mijn dochter is een van de hoogtepunten als ze na het eten mag kiezen wie er met haar naar boven gaat om te badderen. Soms is dat letterlijk ‘samen in bad’, soms is dat ernaast zitten en zorgen dat er ook nog wat zeep op het lijfje terecht komt. Degene die niet gekozen wordt is de sjaak, want die moet afruimen en afwassen. Soms zet ze de joker in en beantwoordt ze de wie-vraag met: ‘met z’n allen!’ Dan komt dat afruimen later wel, en togen we gedrieën de trap op om met z’n allen in en om het bad te klimmen. Gisteravond nog, de dochter was compleet in haar nopjes. Ik keek naar haar en vervolgens naar de vriend: het leven was mooi.

6. Iets wat stom is, doe je gewoon niet

Oké, die gaat in de praktijk als volwassene vaak niet op, maar in de kern is het een mooi uitgangspunt. Hoe vaak doen we dingen waar we eigenlijk geen zin in hebben, maar waarvan we denken dat anderen het verwachten of waarvan we denken dat het zo ‘heurt’?

7. Haast is volkomen zinloos

Een peuter doet niet aan ‘snel’, ‘op tijd’ of ‘haast’. Ik geef eerlijk toe dat ik daar nog bovengemiddeld regelmatig enige moeite mee heb, maar ik leer elke dag. En elke dag realiseer ik me dat het helemaal niet erg is als dingen iets langer duren of als je ergens niet zo op tijd bent als je gedacht of gehoopt had. En trouwens, al zou je het wel erg vinden, het gaat er toch niet sneller op.

8. Wat onvoorwaardelijke liefde is

Een kind vindt nagenoeg iedereen in de wereld lief totdat het tegendeel bewezen is. Hoe mooi.

9. Wat onvoorwaardelijke liefde is – deel II

Omdat ik intens veel van haar houd, zelfs al zou het tegendeel ooit bewezen kunnen worden. Ook al zo mooi.

Lees ook: Moederschap, de beste zelfhulpcursus die er is (en nog gratis ook)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 x wijze levenslessen die je kunt leren van een peuter
Sluiten