‘Leven van mannen is relaxter dan dat van vrouwen’

Mannen kunnen gemiddeld meer genieten van vrije tijd dan vrouwen. Ze kunnen zich beter afsluiten van hun werk en zorgtaken en zijn daardoor een stuk relaxter. Vrouwen brengen hun vrije tijd juist zorgend door en komen daardoor minder goed tot rust, dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

En deze cijfers gaan op voor vrouwen mét en zonder kinderen. Onderzoeker Wil Portegijs: ‘Vrouwen zijn en voelen zich zwaarder belast. De kwaliteit van hun vrije tijd is minder dan die van mannen. Een oorzaak is de hoeveelheid ’emotiewerk’ die zij doen.’ Voor veel vrouwen is parttime werken dé oplossing om niet overbelast te raken. Hoe herkenbaar? Het is voor het eerst dat er is onderzocht waarom veel vrouwen in deeltijd werken en wat ze dan in hun vrije tijd doen.

We ervaren onze vrije tijd niet echt als vrije tijd en hebben daarom doorgaans weinig zin om meer uren te gaan werken. Als vrouwen zonder jonge kinderen zich meer zouden kunnen ontspannen, zou er ruimte ontstaan om meer te gaan werken, aldus de onderzoekers.

Talentverspilling?

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vindt het maar ‘verspilling van talent’ dat veel goed opgeleide vrouwen toch een parttime baan hebben. ‘Werkgevers en mannen moeten gezamenlijk deze vrouwen beter faciliteren om het patroon van deeltijdwerk te doorbreken. Het maakt vrouwen én kinderen financieel kwetsbaar als het inkomen van hun partner door scheiding, arbeidsongeschiktheid of sterfte wegvalt. De helft van de Nederlandse vrouwen kan namelijk financieel niet op eigen benen staan en is afhankelijk, bijvoorbeeld van hun partner.’

Wat denk jij? Is het inderdaad talentverspilling? Praat mee op onze Facebook >

Lees ook even dit artikel… Mannen zorgen voor 7 uur (!) extra werk in het huishouden >

Reageer op artikel:
‘Leven van mannen is relaxter dan dat van vrouwen’
Sluiten