Maaike Helmer
Maaike Helmer 1. Categories 26 augustus 2015

Levenslessen van een kleuter op vakantie

Net terug van vakantie en Fammes Maaike heeft zowaar flink wat levenslessen opgedaan. Door de rust? Van de omgeving? Nee… van haar kleuterdochter. Lees vooral verder…

1. Je hebt zo weinig nodig, joh

Goed, wij dus uitstekend voorbereid op vakantie, met een hele koffer vol speelgoed én één vol kinderboeken, zit mevrouw dagenlang een beetje zand te scheppen en letters te tekenen met een stok of in de natuur kevertjes te onderzoeken. Ook de eindeloze variatie in kindervakantie-outfits was niet nodig geweest. Wat blijkt: je neemt altijd van alles mee, maar de bare essentials pakken is meer dan genoeg en: het geeft veel meer rust. Mijn tas met tijdschriften liet ik voor wat het was en ik las gewoon lekker één boek tegelijkertijd en droeg de hele vakantie één jeans. Geen keuzestress, want geen mogelijkheden. Top. Minder is het nieuwe meer, wat mij betreft.

2. Eindeloze herhaling: soms best prettig

Wijs mij een kind aan dat op vakantie niet vaart op herhaling. ‘Mama, gaan we weer naar het zwembad vandaag? Net als gisteren?’ Vlak voor de vakantie was ik behoorlijk gestrest, door de herhaling die elke vakantiedag had, kwam ik meteen tot rust; weg verantwoordelijkheden, ik hoefde (bijna) nergens meer over na te denken. Heerlijk! Varen op vaste routines is een aanrader als je wat rust in je hoofd wilt.

3. Sta open voor dingen

Doordat mijn dochter gewoon op kinderen af stapte tijdens de vakantie, maakten we nieuwe vrienden omdat we dit gedrag gingen overnemen. Een gesprekje met de buurman over zijn caravan werd zo al snel een avondje gezellig kletsen met een glaasje wijn. We hebben serieus leuke vrienden gemaakt deze vakantie. Als volwassene ben je normaal wat terughoudend in spontaan contact leggen (hoe moet dat ook alweer, zonder gek over te komen?), maar kinderen richten zich op een overeenkomst (hé, jij hebt ook een berenknuffel!) en hup, ze hebben er opeens weer vier vrienden bij. Leerzaam!

4. Conventies zijn er… om lak aan te hebben

Mijn dochter besloot midden op de dag haar dekbed uit de caravan te trekken om hem bovenop het picknickkleed te draperen en naar de takken van de bomen te kijken. Gewoon, omdat ze een dekbed zo gezellig vindt. Met haar knuffelpijlstaartrog. (Ja. Een knuffelpijlstaartrog bestaat. Blijkbaar.) Even dacht ik: dat staat best apart, als het bijna dertig graden is. Toen besloot ik erbij te gaan liggen. En het was heerlijk. Nou heb ik in het dagelijks leven al redelijk lak aan conventies, maar écht doen waar je zin in hebt (mits je er niemand mee in de weg zit), ook al is het een beetje ‘gek’, het voelde bevrijdend en: ik had er een bijzondere ervaring bij, je doet weer eens wat nieuws!

5. The world is a playground

Weleens met een kleuter naar een megasupermarkt in Frankrijk geweest? Nee? Doe het niet. Tenzij je kleuter een geweldige oplossing bedenkt, namelijk: pak even vijftig cent voor een extra winkelwagentje waar je vervolgens diezelfde kleuter in zet. Zo maakten we van een supermarkt onze racetrack (nou ja, viel mee hoor, af en toe zei ik ‘broem, broemmm’ en ging ik íets harder). Een vrij saaie aangelegenheid als boodschappen doen werd zo onverwacht bijzonder vermakelijk. Thuis heb ik meteen allemaal spel-elementen voor mezelf bedacht voor übersaaie huishoudelijke klussen. En verrek. Dan is het opeens best te doen.

6. Het is maar hoe je het bekijkt

Tijdens onze vakantie hadden we twee dagen regen. En als ik zeg regen, bedoel ik REGEN. Franse regen. Met bakken. De hele dag. Voor mijn lief en mezelf reden om chagrijnig naar buiten te staren en te klagen over het weer. Voor mijn dochter reden om haar laarzen te pakken en door de plassen te stampen. Want oh, wat waren die gróót! Wauw! Tja, dat is inderdaad een heel andere manier van kijken, omdenken, zogezegd. Een handige om te onthouden als er eens iets niet gaat zoals ik verwacht.

Hoe was jouw vakantie? Praat erover mee op Facebook!

Nog wat levensvaardigheden die we van kinderen kunnen leren? Je ziet ze hier! >

Reageer op artikel:
Levenslessen van een kleuter op vakantie
Sluiten