Janne Vogel
Janne Vogel Algemeen 11 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Dubbele moederdag, Lia weet er alles van: ‘Ieder jaar barst de strijd weer los’

Samen met haar vrouw voedt columnist Lia drie nieuwsgierige kinderen van 5, 3 en 2 jaar op. Door haar full time job als verpleegkundig specialist GGZ lijkt ze naar eigen zeggen soms op de ‘man die op zondag het vlees snijdt’. Haar missie? Laten zien hoe verschillend we allemaal hetzelfde zijn. Je vindt haar ook op haar eigen blog.

Column: Dubbele moederdag

Ik weet het nog goed de ongemakkelijkheid van onze dates in het begin. We botsten in een restaurant tegen elkaar op, als we beide voor de ander de stoel wilden aanschuiven. Of we stonden met elkaars jas in de hand om hem aan te doen bij de ander.

Het moet een raar gezicht zijn geweest voor de andere mensen in het restaurant als we allebei onze pas versnelden om de deur open te willen houden voor de ander. Het hof maken, is wat lastiger als er geen voorgeprogrammeerde rolverdeling is.

Na verloop van tijd werden we wat minder ijverig en konden we gewoon met elkaar op stap en genieten van elkaar, door lekker onszelf te zijn. Er was rust!

Strijd

Totdat Ninthe geboren werd: tijdens de eerste Moederdag was ze vijf maanden oud. Sinds die tijd barst ieder jaar in april de strijd los. Wie knutselt met de kinderen het leukste cadeau voor de andere mama. Zonder over de top te gaan, natuurlijk. Of wie heeft de kinderen het beste gemanipuleerd zodat ze het perfecte cadeau willen kopen.

En op die ene Moederdag ochtend in het jaar is de strijd volledig aan. 
Normaal slapen we om de beurt in het weekend uit. Door ruilhandel proberen we regelmatig een keer extra aan de beurt te zijn: behalve op Moederdag ochtend.

Dan is het de kunst om als eerste moeder op te staan met de kinderen. Die moeder kan uitpakken met het liefste, gezelligste, lekkerste ontbijt op bed voor de ander. Dat zorgt voor een kleine voorsprong.

Regels

We leren bij en stellen inmiddels half april de regels voor het komende jaar op. Vorig jaar was het alleen zelfgemaakte cadeaus; het niveau van onze spaarpot daalde anders te snel. Dit jaar wordt het alleen iets kopen, want de kinderen hebben de kast vol met verstopte zelfmaaksels vanuit de gastouder, de basisschool en de peuterspeelzaal.

Ninthe was geïrriteerd: ‘Mam ik moet wel superhard werken zo om twee cadeaus te knutselen op school’. Aimee was vooral trots op haar twee mama’s en had medelijden met haar peuterspeelzaal-genootjes die maar met één cadeau naar huis gingen.

En Oscar? Hij is afgelopen week voor het eerst naar de peuterspeelzaal geweest. Twee uurtjes maar. Judith mocht wat langer blijven meespelen tijdens zijn eerste keer. Daarna heeft hij buiten gespeeld, fruit gegeten, liedjes gezongen en maar liefst twee cadeaus gemaakt.

Dat is pas hard werken! Eenmaal thuis viel hij zittend op de bank in slaap, volledig uitgeput. Hopelijk wil hij de volgende keer nog gaan en is hij niet afgeschrikt door de hoge eisen en strenge deadline.

Cadeau

Ik heb zojuist met de kinderen een cadeau besteld. Even de mails verwijderen, voordat Judith ‘per ongeluk’ op mijn telefoon kijkt. Als ze weet wat ze krijgt, kan ze mij overtreffen en dit jaar heb ik vertrouwen in het cadeau: ik denk dat ik daarom maar eens niet mijn best doe om als eerste op te staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme