Janne Vogel
Janne Vogel Kids 25 mei 2018

Lia: ‘De muziek is heerlijk maar die teksten! Dit lijkt wel propaganda’

Samen met haar vrouw voedt columnist Lia drie nieuwsgierige kinderen van 5, 3 en 2 jaar op. Door haar full time job als verpleegkundig specialist GGZ lijkt ze naar eigen zeggen soms op de ‘man die op zondag het vlees snijdt’. Haar missie? Laten zien hoe verschillend we allemaal hetzelfde zijn. Je vindt haar ook op haar eigen blog.

Column: Raar maar waar

Waar bij de meeste de Spice Girls of Backstreetboys bij de guilty pleasures horen, beslaat Kinderen voor Kinderen mijn hele top tien inmiddels.
Ik zing hardop: ‘Ik wil nog dit, ik wil nog dat’ als mijn hoofd overloopt van ideeën. Maar bij gebrek aan ideeën zing ik ook graag dat ik een kangoeroe wil om beweging te voorkomen of een krokodil als huisdier.

Ik heb een paar jaar gemist uit het genre van Kinderen voor Kinderen. Als kind kwam ik tot cd 13, waarbij ik liever met de jongens meezong, dat ik zomaar ‘Wham in vuur en vlam’ stond van dat meisje dat ik op het schoolplein zag, ondanks dat de andere meiden stom roddelden in plaats van een lekker potje voetbal mee speelden.

Cd 36

Dankzij onze kinderen ben ik weer ingesprongen bij cd 36: ‘Raar maar waar.’ Nou dat is het zeker, jeetje wat een schok! De muziek is heerlijk, de liedjes klinken nog vrolijker en gezelliger en je kan er heerlijk op dansen. Maar die teksten!
Het is bijna propaganda. In bijna ieder liedje zit een boodschap over goed leren, veel bewegen, jezelf zijn, zorgen dat je gezond bent en de aarde gezonder wordt. Vroeger ontstonden de liedjes uit onderwerpen waar kinderen brieven over stuurde. Als dat nog steeds zo is, hebben we zeer wijze jeugd.

Door de koningsspelen komt er jaarlijks een liedje over bewegen, sporten en gezond eten. Er wordt zelfs gezegd dat de kinderen liever fruit eten dan snoep, omdat ze daar zo’n buikpijn van krijgen (nou, die van ons niet hoor). Vervolgens zorgt de Boekenweek voor liedjes waarin gezongen wordt hoe belangrijk en spannend het is om te lezen en veel te leren. En los daarvan krijg je ook nog geleerd hoe je tafels in je hoofd stampt, je tanden poetst en dat je spaargeld kan inzetten voor wereldvrede.

Goede doelen

Dankzij een aantal goede doelen begrijp ik dat de zee verandert in plastic soep, dat we moeten stoppen met het jagen op haaien en tijgers, en dat we het liefst vandaag nog de bij moeten redden. Waar ik blij mee ben, want daar kan ik ook echt iets aan doen. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel wordt namelijk enorm aangesproken. Ondanks dat ik nooit haaiensoep wil eten of ga stropen, voel ik me erg schuldig over alle slechte dingen die ik met de wereld schijn te doen.

Rocken

In ‘onze’ tijd leerden we hoe we lief naar meneer agent moesten kijken om onder een boete uit te komen. Er werd gezongen hoe je het jongetje dat de kerstezel moest zijn kon pesten en je ouders kon voorliegen over taakjes die je niet deed en toch zakgeld kreeg. Over die eerdergenoemde kangoeroe en krokodil durf ik niks te zeggen. Die zouden nu direct protesten van ‘wakker dier’ opleveren.
Maar ook al zijn het maatschappelijk zeer verantwoorde teksten, de nummers ‘rocken’ geweldig. Samen met de kinderen geniet ik volop als we na het eten op het gras de longen uit ons lijf zingen en dansen zoals in de clips.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lia: ‘De muziek is heerlijk maar die teksten! Dit lijkt wel propaganda’
Sluiten