Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Body 22 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Columnist Pamela: “Ik heb moeite met mijn veranderde lichaam na de zwangerschap”

Onze columnist Pamela (26 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (27 jaar) en moeder van hun vijf maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar ze momenteel voorbereidingen treffen om voor een paar jaar naar New York te verhuizen. Het bedrijf waar Sam werkt opent daar een distributiecentrum waarvoor ze de grote oversteek maken. 

Pamela schrijft wekelijks een column over haar ervaringen met het moederschap en het gezinsleven in een ander land. In deel 3 (lees hier deel 1 en deel 2) van haar columnreeks vertelt Pamela over het wennen aan haar veranderde lichaam na de zwangerschap.

Trots op mijn lichaam

Mijn lichaam is veranderd. Voordat ik zwanger werd, was ik redelijk tevreden met de manier waarop ik eruitzag. En tijdens de zwangerschap was ik enorm trots op mijn groeiende buik. Ik stuurde regelmatig foto’s naar familie en vrienden om mijn groeiende buik te showen, om vervolgens verontwaardigd te zijn over de reactie: ‘het lijkt gewoon alsof je net een grote maaltijd achter de kiezen hebt’. Maar als ik die foto’s nu vergelijk met mijn huidige buik, moet ik constateren dat er op die de foto’s inderdaad niet veel te zien is. Mijn huidige buik is ronder, maar ik ben niet meer zwanger.

Ontzwangeren

Natuurlijk wist ik dat ik er anders uit zou zien net na de geboorte van Joël. Maar ik had geen idee dat mijn buikje zo hardnekkig zou zijn. Een van de eerste dingen die een verloskundige verrast tegen me zei net na de bevalling, is dat er haast niets meer van mijn buik over was. De volgende dag maakte ik trots een foto van mijn kleiner wordende buikje in de spiegel. En ik had er alle vertrouwen in dat ik zo’n geluksvogel zou zijn die binnen no-time weer in vorm is. Maar het laatste restje blijft langer zitten dan ik dacht.

Blijvend buikje

Toen ik merkte dat een aantal maanden na de bevalling mijn heupen, buik en taille nog altijd breder waren dan voorheen en ik de zwangerschapskilo’s niet vanzelf kwijtraakte, ben ik begonnen met gezonder eten en meer bewegen. De kilo’s raakte ik redelijk makkelijk kwijt, maar mijn buikje blijft rustig zitten. Zelfs buikspieroefeningen lijken niets te veranderen. Het begon me te frustreren. Ik merkte dat ik op een of andere manier vond dat ik recht had op het lichaam van voor de zwangerschap. En het kost tijd om te wennen aan het idee dat ik dat lichaam wellicht niet terugkrijg.

Lekker in mijn vel

Ik heb een blijvend buikje. En hoewel het een mooi teken is van het dragen van mijn geweldige kind, is het niet het favoriete deel van mijn lichaam. Ik voel me niet prettig in de strakke kleding die ik droeg voor de zwangerschap. Ik weet dat het goed is om mijn lichaam te accepteren zoals het is, maar ik ben er nog niet klaar voor. De negen maanden na de bevalling zijn nog niet gepasseerd, mijn lichaam verandert nog elke maand een beetje. Ik blijf actief en ik eet gezond. Voor nu vermijd ik even de strakke kleding. Op die manier zit ik toch lekker in mijn vel, ook met mijn bollere buikje.

Meer lezen over je lichaam?

Afvallen na je zwangerschap: alles wat je erover wilt weten

Eten op basis van je bloedgroep: is het wat voor jou?

Down under: alles over je vagina na de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Pamela: “Ik heb moeite met mijn veranderde lichaam na de zwangerschap”
Sluiten