Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 21 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Mijn acht jaar oude dochter worstelt al met haar lichaamsbeeld en ik weet hoe ze zich voelt’

Naar schatting krijgen jaarlijks 70.000 vrouwen een postpartum depressie. Net als veel moeders, leed Michelle van 47 jaar ook aan een postpartum depressie na de geboorte van haar dochter Amber.

In deze duisternis kwamen de problemen die Michelle al had met haar lichaamsbeeld sinds de adolescentie weer naar voren. De zelfkritiek, de afgunst van anderen… Het speelde allemaal mee. Toen ze beviel van een dochter beloofde Michelle zichzelf dat ze deze problemen nooit aan haar dochter zou meegeven.

Lichaamsbeeld

Nu, 8 jaar later, blijkt dat Amber ook problemen heeft met haar lichaamsbeeld. Haar lichaam lijkt niet op dat van haar klasgenoten: ze is ouder en langer dan de meeste kinderen in haar klas. Michelle herinnert de dag nog goed toen Amber nog vóór school de kamer binnenkwam, huilend en radeloos omdat ze vond dat haar ‘benen er dik uitzagen’. Dit was de eerste verschijning van een negatief lichaamsbeeld waar Michelle haar kleine meid zo graag voor wilde beschermen.

Vergelijken

Amber had deze gedachten omdat ze zichzelf ging vergelijken maar haar ‘dunnere’ vriendinnen. Michelle is daar zelf ook geweest, ze weet hoe gevaarlijk en kwetsend een vergelijking kan zijn. Michelle probeerde het gesprek om te schakelen en haar ‘grotere’ benen in een positieve houding te veranderen. Ze vertelde Amber dat haar benen sterk waren en heel belangrijk zijn voor sommige hobby’s, zoals rennen, klimmen, fietsen en trampoline springen.

LEES OOK: Als je kind niet blij is met hoe hij eruit ziet – is dat dan jouw schuld? Een expert legt uit

Om Amber verder te helpen, moedigde Michelle haar dochter aan zich in te schrijven voor een sport waar ze haar sterke benen in haar voordeel kon gebruiken. Michelle moest iets vinden waarvan ze wist dat Amber leuk vond en wat haar zou doen beseffen dat ieder lichaam anders is en geschikt is voor verschillende dingen. Michelle is zich er altijd al bewust van geweest om ervoor te zorgen dat body positivy ook iets is wat thuis speelt, maar nadat Amber haar negatieve gedachten over haar lichaam deelde, is ze zich er nog meer van bewust.

Factoren

Er zijn zoveel factoren die bijdragen aan problemen met het lichaamsbeeld. En hoewel de wereld, de media en de tv-shows die we bekijken er langzamerhand steeds meer aan bijdragen, zijn dat niet de enige factoren die iemand kan beïnvloeden. Vrienden die opmerkingen maken zijn ook een belangrijke oorzaak.

Wil je er voor zorgen dat je kind van zijn lichaam gaat houden? Zo zorg je voor een positief lichaamsbeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme