Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kinderen 4 jul 2020
Leestijd: 8 minuten

Een positief lichaamsbeeld: 8 tips om te zorgen dat je kind van zijn lichaam houdt

Waar in onze samenleving de nadruk zo ligt op uiterlijke schoonheid, kunnen kinderen op steeds jongere leeftijd kampen met problemen wat betreft hun lichaamsbeeld. Een nieuw onderzoek laat zien dat kinderen vanaf acht jaar zich schamen voor hun fysieke uiterlijk. Het is belangrijk om onze kinderen te helpen een positief lichaamsbeeld op te bouwen.

Deze tips kunnen je kind helpen om van zijn lichaam te houden. Want dat is wat ze (en ook wij) moeten gaan doen.

Problemen met lichaamsbeeld

Problemen met je lichaamsbeeld kennen verschillende verschijningsvormen. Dat kan een obsessie of volledige vermijding van spiegels zijn, het kan het idee zijn dat anderen alles al lelijk beschouwen, het kan zich uiten in de behoefte om veel tijd te besteden aan zich klaarmaken voor sociale situaties, of het juist volledig vermijden van sociale situaties. Voor sommigen kan het een eetstoornis zijn. De schaamte begint vaak in de kindertijd.

Onderzoek

Onderzoekers van de universiteit van Melbourne ontdekten dat kinderen vanaf het begin van de puberteit, rond de leeftijd van acht en negen jaar oud, steeds kwetsbaarder worden voor een slecht lichaamsbeeld. De onderzoekers roepen op om strategieën toe te passen op school en thuis om kinderen hier tegen te beschermen. Onderzoekers ontdekten dat meisjes meer vatbaar zijn voor een algeheel slecht beeld over het lichaam.

‘Hoe hoger het niveau van hormonen, hoe ongelukkiger de kinderen waren met hun lichaamsgrootte,’ zei de hoofdonderzoeker. ‘Kinderen met verhoogde niveaus van hormonen zijn ook vaak groter en wat zwaarder dan hun leeftijdsgenoten, en dat zou de oorzaak kunnen zijn van hun slecht lichaamsbeeld. Het kan zijn dat kinderen die langer en lichamelijk volwassener zijn, zich opvallender voelen in vergelijking met hun leeftijdsgenoten.’

Onderzoekers zeggen dat de key tot het opvoeden van kinderen met een goed lichaamsbeeld eruit bestaat om een ​​sterk gevoel van eigenwaarde bij te brengen dat is geworteld in andere manieren dan alleen het fysieke. Het is ook belangrijk om te weten hoe je moet praten over het lichaamsbeeld, omdat dit op een gegeven moment in een gesprek naar voren kan komen.

Positief lichaamsbeeld

Hier zijn acht tips over hoe je dit bij jouw thuis kunt benaderen en ervoor kan zorgen dat je kind een positief lichaamsbeeld krijgt:

1. Focus op gezondheid: zowel emotioneel als lichamelijk

Maak een gezond leven de prioriteit, niet het gewicht. En als we het over gezondheid hebben, bedoelen we emotioneel en fysiek. Focus op je relatie met je kind. Zoveel onzekerheden over onszelf kunnen worden verminderd of geëlimineerd door te weten dat er iemand is die onvoorwaardelijk van ons houdt.

En wanneer je focust op lichamelijk gezondheid, zorg dan dat het kindvriendelijk is. Kinderen zouden geen calorieën moeten tellen of zich beperken. Laat je kinderen zoveel eten als ze willen, wanneer ze maar willen. De key is om gezond voedsel aan te bieden.

Een ander belangrijk punt van fysieke gezondheid is fysieke activiteit. Kinderen hoeven niet op een loopband of formele trainingsprogramma’s bij te wonen om fit te blijven. Kinderen moeten lekker rondrennen en rijden op hun fiets. Wanneer je kind wat aanmoediging nodig heeft op dat gebied, overweeg dan om dagelijks samen even een blokje om te wandelen of hang een net op in je tuin om samen te badmintonnen.

Slapen behoort ook tot de prioriteit. Een chronisch slaapgebrek verhoogt stresshormonen, die zowel de conditie als de mentale en emotionele gezondheid kunnen beïnvloeden. Onze kinderen hebben slaap nodig om zowel hun hersenen als hun lichaam op te laden.

2. Kijk naar je eigen lichaamsbeeld

Onze kinderen leren en misschien wel belangrijker, nemen over hoe wij onze opvattingen uiten. Misschien houd je ervan om fit te blijven. En wanneer je moeder bent geworden veranderen bepaalde functies van je lichaam, dat is nou eenmaal zo. Misschien train je om in vorm te blijven, maar weet wel dat er een grens is tussen het streven naar gezonde fysieke fitheid en ‘dun’ willen zijn. Het is belangrijk om onze kinderen een voorbeeld te geven. Wat belangrijk is, is dat we ons gezond voelen, niet dat we het getalletje op de weegschaal zo laag mogelijk houden.

3. Reageer niet op het gewicht van je kind

Zodra je begint te zeggen dat er iets met de fysieke verschijning is, of dat het lijkt alsof de nadruk te veel op het lichaamsbeeld ligt, zal de aandacht van je kind daar ook naar verschuiven. Als je je zorgen maakt, kun je altijd nog met een arts erover praten.

Sommige ouders kunnen het gevoel hebben dat ze gewoon proberen hun kind te motiveren om betere eetkeuzes te maken of om fysiek actief te worden. Maar kinderen moeten weten dat ze onvoorwaardelijk door hun ouders worden geaccepteerd, vooral als het erom gaat hoe ze eruitzien.

Op dezelfde manier moet je je kind niet plagen over zijn fysieke verschijning of hem labels geven als ‘stevige jongen’ of iets zeggen als ‘bolle toet’. Als je op zoek bent naar een bijnaam, blijf dan uit de buurt van alles wat met fysieke verschijning te maken heeft. Wees zelfs voorzichtig met hoe vaak je een positieve opmerking maakt over het lichaam van je kind. Er is niets mis met af en toe te zeggen dat je kind er mooi of knap uitziet, maar als het lijkt alsof dat de enige reden is waarom een ​​ouder lof geeft of als de lof daar omheen lijkt te draaien, zal een kind dat als het belangrijkste beschouwen.

4. Pak pestkwesties direct aan

Als je het vermoeden hebt dat je kind het doelwit is van pesten op school of ergens anders, is het heel belangrijk om dat direct aan te pakken. Wees er ook op voorbereid dat het best een aantal herstelwerkzaamheden vergt om het lichaamsbeeld van je kind te verbeteren, want waar veel pestkinderen zich op richten is de fysieke verschijning. Gepest worden vanwege gewicht of een bepaald fysiek aspect kan een blijvende indruk maken op hoe andere leeftijdsgenoten je kind zogenaamd zien. Wanneer je als kind jarenlang wordt gepest vanwege je fysieke verschijning, kunnen de effecten tot ver in de volwassenheid voortduren.

Als het pesten op school gebeurt, praat dan met de directie. Als het pesten ergens anders gebeurt, haal je kind dan weg uit die situatie.

5. Kies fysieke activiteiten die het zelfrespect vergroten

De vijfde tip voor een positief lichaamsbeeld is die van zorgvuldig kiezen. Omdat jij teamsport als kind geweldig vond, wil dat nog niet zeggen dat je kind dat ook wilt. Sommige kinderen kunnen de neiging hebben om meer individuele activiteiten te kiezen, zoals dansen of tennis. Ken je kind en help je kind de beste activiteit te vinden. Je goed voelen en leren werken naar een doel is de key tot het opbouwen van zelfvertrouwen.

6. Leer je kind over de media

Help je kind te leren dat niet alles wat in de media komt een feit is en dat mediabeelden van lichamen ons denken kunnen beïnvloeden. Kritische discussies over foto’s van modellen en beroemdheden die je kind op de tv, online en in print ziet is alleen maar goed. Leg uit hoe foto’s worden geretoucheerd om ze perfect te laten lijken, vertel hoe jij je voelt over het lichaamsbeeld dat wordt geschetst.

Door te leren onderscheiden wat feit en fictie is in mediaberichten, kunnen onze kinderen (en wijzelf) uitstijgen boven culturele normen, de status-quo in twijfel trekken en betere beslissingen nemen over onszelf.

7. Praat over kleding

Bedenk goed of jouw kijk op wat je kind draagt – of je het zelf nou zou willen dragen of niet – zijn of haar lichaamsbeeld kan beïnvloeden. Wat communiceer je als je bepaalde outfits toestaat of opmerkingen maakt over hun kledingkeuze?

Een deel moeten we onze kinderen toestaan hun persoonlijke stijl van mode te ontdekken. Maar natuurlijk zijn er grenzen. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn in het geven van commentaar op de kledingkeuze van een kind. Hij kan het gevoel hebben dat zijn outfit er leuk uitziet of het reflecteert zijn creativiteit. Het kan helpen om aan te geven waar en wanneer bepaalde soorten outfits kunnen worden gedragen. Is het goed als hij het alleen thuis, of wanneer hij met vrienden is draagt? Wat is meer geschikt om naar school of naar een familie etentje te dragen?

8. Luister met empathie

Op een bepaalde leeftijd of een bepaald moment kan je kind zijn bezorgdheid uiten over zijn lichaam. Misschien vindt hij zijn oren te groot, of vindt je dochter haar buik niet vlak genoeg. Wijzig het onderwerp niet. In plaats daarvan, luister vooral. Vaak is alleen al het hebben van iemand om mee te praten, ongeacht of iets is opgelost, voldoende om een kind te helpen met het verwerken van zijn emoties.

Laat je kind het gesprek leiden. Deel met je kind je eigen onzekerheden over je lichaam. Benadruk dat niemand perfect is en dat dat helemaal oké is. Noem dat leren om van de verschillen te houden soms moeilijk kan zijn, maar dat je van je kind houdt zoals hij is.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme