Janne Vogel
Janne Vogel Kids april 12, 2018

Spoedcursusje lichaamstaal: zó ontdek je wat je kind echt bedoelt

Ouders hebben een dagtaak aan het ontcijferen van de signalen van hun jonge kids. Ook al kennen ze op tweejarige leeftijd al zo’n 200 woorden, ze gebruiken er vaak maar 50 écht. Dat betekent dat je de helft van de tijd aan hun lichaamstaal moet aflezen wat ze willen of voelen.

Lastig, maar na deze spoedcursus ontcijfer je straks met gemak de lichaamstaal van je kleine. De kans is namelijk groot dat je de signalen van je kind tot voor kort verkeerd opvatte.

De lichaamstaal van je kind

Hieronder behandelen we een aantal situaties waarin lichaamstaal een grote rol speelt.

1.Je kind staat met zijn armen over elkaar voor zijn nieuwe speelgoed

Wat je denkt dat het betekent: Ik vind dit speelgoed níet leuk! Ik ben niet geïnteresseerd.
Wat het waarschijnlijk betekent: Ik vind het eng!

Moeilijk te geloven, maar de gekruiste armen kunnen volgens lichaamstaal-experts meer dan 67 dingen betekenen. Voor een jong kind is het over elkaar slaan van de armen meestal een teken van ongemakkelijkheid. Je kind vertelt je misschien niet dat hij zijn onbekende, zingende eenhoorn eng vindt, maar beschermt zichzelf tegen het paard door zijn armen te kruisen. Als een soort schild. Kinderen vinden het op deze leeftijd heerlijk om nieuwe dingen te ontdekken, dus als hij ongeïnteresseerd overkomt kan het zijn dat hij gewoon een aanmoediging (en wat tijd) nodig heeft.

2. Hij begroet zijn tante niet, maar trekt zijn shirt over zijn hoofd

Wat je denkt dat het betekent: Ik wil haar niet zien!
Wat het waarschijnlijk betekent: Ik wil niet dat ze mij ziet!

De reactie van je kind zegt meer over hem dan over zijn tante. Waarschijnlijk overvalt haar bezoek hem of voelt hij zich een beetje verlegen. Kleine kinderen krijgen met heel veel nieuwe emoties te maken, en weten lang niet altijd hoe ze die moeten uiten. Wordt in een situatie als deze niet boos op hem en label zijn gedrag niet. Beschrijf simpelweg wat er gebeurt. ‘Het lijkt erop dat je een beetje onzeker wordt. We geven jou even de tijd en dan kom je gezellig bij ons zitten als je er klaar voor bent, oké?

LEES OOK: De nieuwe opvoedtrend: emotioneel coachen

3. Wanneer je de kamer binnen komt kijkt je kind van 2,5 je niet aan

Wat je denkt dat het betekent: Ik heb iets ergs gedaan (en ik wil niet dat je erachter komt).
Wat het waarschijnlijk betekent: Ik voel me slecht over iets wat ik heb gedaan.

Het feit dat je kind je niet aankijkt betekent vaak niet dat hij sneaky aan het doen is. Naast verlegenheid begint hij ook gevoelens als schaamte en spijt te voelen, en ook die gevoelens moet hij nog leren uiten. Goed nieuws: een onderzoek van de Universiteit van Iowa heeft uitgewezen dat kinderen die zich rond deze leeftijd al schuldig voelen over hun ‘slechte gedrag’ later minder gedragsproblemen hebben dan kinderen die dit niet ervaren.

Blijf kalm als het lijkt alsof je kind iets verbergt. Het kan zijn dat hij zich gewoon schuldig voelt over het omschoppen van de toren van zijn zusje, bijvoorbeeld. Wat ook het geval is, het is het best om positief te reageren. Als je weet wat er fout is gegaan, wijs hem er dan op en vertel hem dat het niet nog eens moet gebeuren. Als je het niet zeker weet, zeg dan: ‘Ik weet dat er iets is gebeurd en het is oké – ik hou van je’. Op deze manier zal hij zich veilig voelen en niets meer voor je proberen te verbergen.

4. Je ooit zo aanhankelijke kindje van 1 jaar duwt je of rent van je weg

Wat je denkt dat het betekent: Ga weg!
Wat het waarschijnlijk betekent: Ik kan het zelf!

Je voelt je misschien een beetje beledigd, maar het wegrennen kan juist goed nieuws zijn: je kind begint zichzelf en de wereld om zich heen te vertrouwen. En ja, hij wil het graag zélf doen. Probeer het niet persoonlijk op te nemen. Je kind heeft je nog steeds ontzettend nodig, maar wil sommige dingen inmiddels alleen proberen. Grijp alleen in als de situatie gevaarlijk is en laat hem verder vooral de wereld ontdekken.

Parents.com

Reageer op artikel:
Spoedcursusje lichaamstaal: zó ontdek je wat je kind echt bedoelt
Sluiten