Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 17 okt 2017

Onderzoek: kinderen die vaak liegen, zijn intelligenter

Ouders leren hun kinderen dat het niet goed is om tegen andere mensen te liegen. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat een leugentje op zijn tijd helemaal niet zo erg is. Sterker nog, het is juist een teken van intelligentie bij kinderen als ze vaker liegen.

Liegen

Dit onderzoek heeft aangetoond dat liegen de ontwikkeling van kinderen stimuleert en dat ze daardoor een groter empathisch vermogen ontwikkelen. Daarnaast zorgt liegen ook nog eens voor een hoger IQ. Een ander onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Developmental Science, bewijst dat kinderen die doorhebben dat de realiteit subjectief is, eerder liegen dan kinderen die aannemen dat dingen zijn zoals ze zijn. Dit lijkt nogal vanzelfsprekend, maar niet alle kinderen weten dat je de waarheid ook gewoon kunt verdraaien.

LEES OOK: Wij liegen ons leven niet alleen leuker op Facebook…

Verstopte snoepjes

Daar kwamen de wetenschappers namelijk achter in een speciaal onderzoek met kinderen die nog niet op school zaten en dus nog niet zijn beïnvloed door acties van klasgenoten. Voor het onderzoek heeft een team wetenschappers een groepje kinderen tien dagen achtereen onderzocht en deden ze telkens hetzelfde ‘spel’. In dit spel kregen de kinderen de opdracht om niet aan de deelnemende volwassenen te vertellen waar er snoepjes in de onderzoeksruimte lagen verstopt. Slaagden ze hierin, dan werden ze hiervoor beloond. Vertelden ze toch waar de snoepjes te vinden waren, kregen ze niks.

Wel of niet liegen?

Sommige kinderen snapten gewoonweg niet dat je dus verkeerde aanwijzingen kunt geven, zodat de volwassenen de snoepjes niet zouden vinden en zij er zelf de vruchten van plukken. Zij vertelden dus gewoon wel waar al het lekkers verstopt lag. Kinderen die wel begrepen dat ze niet per se de waarheid hoefden te vertellen, slaagden voor de test en wisten de volwassenen te misleiden waardoor zij het snoep niet vonden. De onderzoekers geloven dat de kinderen die het spel wonnen (en dus echt de volwassenen in de maling namen) gevoel voor intuïtie hebben en doorhebben hoe andere mensen denken. Dit heeft volgens de onderzoekers invloed op hoe ze later als volwassene zullen presteren.

Empathisch kind

Hoofdonderzoeker Marjorie Rhodes: ‘Kinderen met een groter empathisch vermogen kunnen zich al snel beter in andere mensen en hun normen en waarden inleven. Daardoor ontwikkelen ze vaak betere relaties met hun collega’s en is samenwerken een eitje voor ze. Kortom: zegt je mini-me regelmatig dat-ie de lekkere dingen in de snoepla écht niet heeft opgegeten, terwijl de wikkels overal liggen, mag je best even trots zijn op je empathische kind.

13 tekenen dat je kind staat te liegen waar je bij staat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Readers' Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: kinderen die vaak liegen, zijn intelligenter
Sluiten