Anne Broekman
Anne Broekman Persoonlijk 14 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Aha! Zo zie je of iemand tegen jou liegt (dankzij tips van een FBI-agent!)

Eerlijk is eerlijk: we liegen allemaal weleens. ‘Nee hoor schat, deze laarsjes had allang!’ Toch is het handig om te weten wanneer iemand tegen je liegt (een kind dat beweert ‘echt goed geleerd te hebben voor dat proefwerk’, bijvoorbeeld). Zo weet je wanneer iemand tegen je liegt.

Spot de leugenaar

Voor FBI-agent Mark Bouton is het dagelijkse kost om leugenaars te ontmaskeren. In zijn boek ‘How to Spot Lies Like the FBI’ deelt hij zijn tips:

1: De blik schiet alle kanten uit

Dit betekent dat je gesprekspartner zich ongemakkelijk voelt. Misschien omdat jij doorvraagt over een bepaald onderwerp? De wegschietende ogen komen voort uit een oerinstinct: onbewust ga je op die manier op zoek naar een ontsnappingsroute.

2: Heel snel knipperen

Normaal knipper je zo’n vijf tot zes keer per minuut. Maar als je gestrest bent – bijvoorbeeld omdat je aan het liegen bent – dan ga je ineens heel snel achter elkaar knipperen.

3: Ogen sluiten

Als iemand twee seconden of langer z’n ogen sluit terwijl hij in gesprek is met jou, dan is dit een verdedigingsmechanisme en wordt jou hoogstwaarschijnlijk iets op de mouw gespeld.

4: Naar rechtsboven kijken

Dit is een handige test: vraag iemand iets te vertellen over wat hij heeft gezien of meegemaakt. Wordt er naar linksboven gekeken? Dan wordt er oprecht nagedacht over de gebeurtenis. Naar rechtsboven kijken betekent juist dat er iets wordt verzonnen. Wees alert: linkshandigen doen dit omgekeerd.

5: Lachen zonder rimpels bij de ogen

In dit geval is er sprake van een neplach en misschien zelfs een leugen. Als je oprecht in de lach schiet, wordt de huid rond je ogen namelijk samengeknepen.

6: Het gezicht aanraken

Grappig: ons gezicht gaat letterlijk jeuken als we liegen. Zit je kind veel aan z’n gezicht als hij beweert echt allang de hond te hebben uitgelaten, dan weet je genoeg.

7: Samengeperste lippen

Nog zo’n grappig effect van ons lijf: je lippen worden droog als je onzin verkoopt. Je herkent dit aan het aan het samenpersen van de lippen of het naar binnen zuigen van de wangen.

8: Blozen en zweten

Deze kennen we allemaal wel: een rode boei krijgen als je liegt. Rode wangen ontstaan uit een reflex van ons lijf. Je gezicht reageert op het vrijkomen van adrenaline tijdens het liegen. Deze vlieger gaat ook op voor die zweetuitbraak.

Bron: Hln.be

Geldt dit ook voor jouw kroost? Onderzoek: kinderen die vaak liegen, zijn intelligenter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Aha! Zo zie je of iemand tegen jou liegt (dankzij tips van een FBI-agent!)
Sluiten