Thea Tijssen
Thea Tijssen Persoonlijk februari 21, 2017

‘Lieve vaders, neem die foto nou maar’

Kijk eens naar jullie privéfoto’s. Je hebt er vast honderden met je kind(eren) erop. Of met je partner en kids. Geposeerde vakantiefoto’s (met jezelf) heb je ook genoeg. Maar hoeveel foto’s heb je van jezelf met de kinderen, genomen op een onbevangen moment? Juist. Lees maar verder en stuur dit stuk ook meteen door aan je geliefde. Zo.

Scroll voor de gein eens door de foto’s op je mobieltje en kijk wie erop staan. Als je zoals de meeste moeders bent, is je fotoalbum een verzameling van herinneringen waarop je man en kinderen te zien zijn. En die kunnen heel ver terug gaan. Wat je waarschijnlijk mist in die verzameling, zijn de foto’s van de kinderen met jou erop. Of selfies. En daar moet per direct verandering in komen, zoals Sophie Cachia laat weten op Scarry Mommy.

Sophie, de Australische moeder achter het blog The Young Mummy, maakte een belangrijk punt in een recente Instagram-post waarop elke vader (en moeder) zou moeten letten. En ze heeft een verdomd goed punt. Niet voor niks dus dat ze met haar post zoveel losmaakt bij andere moeders die dit herkennen.


LEES OOK: Vader blijkt fototalent: deze gave foto’s zijn het bewijs

Neem die foto!

Op de foto staat Cachia die tijd doorbrengt met haar zoontje, Bobby, terwijl haar pasgeboren dochtertje Florence slaapt. In het bijschrift staat: ‘Lieve mannen, neem die foto. Neem GVD die foto. Wij leggen dagen vol mooie momenten vast van jou en de kinderen. Dus als je ons ziet met één van onze kinderen, op een mooi onbevangen moment, neem dan die godvergeten foto. Cheers, mama’s.’

Normaal moment

Moeders zijn, en dan willen we echt niet generaliseren hoor, meestal de fotograaf in het gezin en dat betekent dat ze zelf vaak niet op de foto staan – letterlijk. In deze tijd van smartphones, zijn vaders net zo vaak in de gelegenheid om foto’s te maken, maar toch denken de meesten er niet aan om deze kleine momenten vast te leggen. Juist die momenten die geen onderdeel uitmaken van een vakantie of dagje uit. Cachia’s man legde een heel normaal moment vast – Cachia die op de bank ligt en het beentje van haar zoontje aait – en het is ontzettend mooi. Dat is wat elke moeder wil hebben als haar kinderen ouder zijn, zodat ze dan kan terugkijken op die speciale knuffelsessies en niet geposeerde herinneringen.

Schuldigen

Laten we niet vergeten dat vaders niet de enigen schuldigen zijn voor het gebrek aan ‘mama en ik’-foto’s. Sommigen van ons roepen meteen tegen hun partners dat hij de camera weg moet leggen als hij een foto wil maken terwijl wij geen make-up op hebben of ons haar slecht zit. Maar dan nog. Laat hem die foto nemen. Geloof me, nu denk je van niet, maar later krijg je hier spijt van.

Heb jij zo’n mooi, onbewaakt moment vastgelegd van je partner (man of vrouw) met kind(eren)? Deel ‘m hier, vinden we leuk!

Over foto’s die je wil hebben gesproken. Ben jij zwanger? Vergeet dan niet deze 10 foto’s te (laten) maken van de eerste dag met je baby.

Reageer op artikel:
‘Lieve vaders, neem die foto nou maar’
Sluiten