Kids 13 okt 2017 Susan Dalstra

Onderzoek: meisjes worden nog liever gepest dan dat ze over menstruatie praten

Ongesteld zijn is de normaalste en natuurlijkste zaak ter wereld, maar gek genoeg wordt er vaak nog mysterieus gedaan over het onderwerp. Uit onderzoek blijkt zelfs dat meisjes nog liever gepest worden op school dan dat ze hun menstruatie bespreken met hun ouders.

Pesten

Het onderzoek werd door Bodyform gedaan onder 1000 Amerikaanse schoolmeisjes. Van hen gaf maar liefst 52% aan dat ze liever slachtoffer zijn van pesten dan dat ze het met hun ouders hebben over ongesteld zijn. Van de ondervraagde meisjes vindt 43% menstruatie een onderwerp waar je het niet over hebt en geeft 83% toe dat ze er alles aan doen om te verbergen dat ze ongesteld zijn.

‘Historisch gezien worden vrouwelijke problemen niet besproken of weggemoffeld. In dat opzicht zijn er wel dingen verbeterd, maar het lijkt erop dat niet praten over menstruatie nog steeds een probleem is dat we uit de weg moeten ruimen’, zegt de Amerikaans huisarts Radha Modgil. Hoewel we in Nederland een stuk opener zijn dan in Amerika, en er geen Nederlandse cijfers zijn, kunnen we ons best wel voorstellen dat het ook hier onder meisjes een heet hangijzer is. Goed om soms bij stil te staan dus.

Verbloemd

Dat meisjes het gevoel hebben dat hun menstruatie onbespreekbaar is, is misschien ook niet zo raar als je ziet hoe er wordt geadverteerd voor tampons en maandverband. Merken gebruiken teksten als ‘virtueel onzichtbaar’, ‘discrete verpakking’ en ‘discrete bescherming’, waarmee ze impliceren dat vooral niemand mag weten dat je ongesteld bent. Met termen als ‘de tijd van de maand’ en ‘het maandelijkse feestje’ wordt verbloemd wat er echt gaande is met je lichaam.

Omdat er nog steeds niet altijd even makkelijk over het onderwerp wordt gesproken, geloven onderzoekers dat meisjes het gevoel hebben dat menstruatie iets is wat ze moeten verbergen. ‘Het is niet raar dat het geen makkelijk onderwerp is om over te praten’, vindt Nadia Mendoza van het Self-Esteem Team.

‘Menstruaties zijn ook een beetje onsmakelijk‘, vervolgt ze. ‘Het komt onverwacht, het lekt door je ondergoed, het komt in iedere tint van rood tot bijna zwart, zorgt voor krampen, be├»nvloedt je humeur en dwingt je rond te lopen met iets wat lijkt op een luier voor volwassenen of een touwtje tussen je benen. Het is niet mooi.’

Stigma

Bodyform, Self-Esteem Team en Plan International willen graag op scholen praten om ook jongens te leren over menstruatie en zo het stigma rondom het onderwerp te doorbreken. Menstruaties zijn niet ‘vies‘ en ook niet iets om je voor te schamen. Met speciale lessen wil het team jongens en meisjes leren over de ‘fysieke, persoonlijke en sociale aspecten van ongesteld zijn’.

Bloemetjes en bijtjes

Mendoza benadrukt echter dat er ook voor de ouders een belangrijke rol is weggelegd. ‘Er is geen juiste leeftijd om hier mee te beginnen. Over de bloemetjes en bijtjes beginnen betekent niet dat je meteen in seks, drugs en rock ‘n roll moet duiken, maar kinderen wel informatie geeft die past bij hun leeftijd. Het is belangrijk dat we hier ook met jongens over praten zodat er meer begrip komt en op het schoolplein niet meer ‘ze zal wel ongesteld zijn’ wordt geroepen.’

Deze 6 bizarre dingen gebeuren met je lichaam als als je ongesteld bent.

Babble

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: meisjes worden nog liever gepest dan dat ze over menstruatie praten
Sluiten