Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids februari 20, 2016

Lijd jij aan FOKMO (Fear Of Kids Missing Out)?

Als er een discussie onder moeders ontstaat over FOMO, de angst om iets te missen, beseft Famme’s Muriel zich dat ze misschien wel lijdt aan iets veel ergers. De angst dat haar kinderen iets missen. Hoog tijd om FOKMO onder de loep te nemen.

Naarmate mijn drie jongens ouder werden, groeiden de verantwoordelijkheden om mijn jongens alles te geven wat zij nodig hadden om tot succesvolle, sportieve, sociale jongens op te groeien. De hele week zit dichtgemetseld met clubjes, lessen, activiteiten en speelafspraken. Niets zouden ze hoeven missen.

Weekschema

Op maandag heeft nr. 1 voetbal, net als op woensdag en vrijdag. Hé, je moet er wat voor over te hebben om in het selectievoetbal van de jeugd te spelen. Op dinsdag is er muzikale vorming. Op woensdag voor nr. 2 en 3 judo. Want dat is zo goed voor de motoriek en het spelenderwijs leren om te gaan met fysiek. Op donderdag mogen ze spelen met vriendjes (ja hoor, kom maar allemaal bij ons spelen en als ze willen blijven eten, kan dat hoor!). Er moet gezwommen worden en we gaan weer skiën op de indoor skibaan om goed beslagen in de sneeuw aan te komen over een week of wat.

‘Wat zeg je?’ Er is ook een business club waar je voor 2.000 euro lid van kunt worden? Gegarandeerd dat je kind wordt aangenomen op de zondag hockey. ZoJeCo heet dat. Ja joh, túúrlijk, geen probleem hoor.

Het weekend zit vol met drie keer voetbal en dan gaan we ook altijd iets leuks doen. Museum, strand, pizza eten in Amsterdam. En we zitten er sterk over te denken om nr. 3 op hockey te doen komend seizoen en de anderen op tennis. Wat als het voetbal toch niet helemaal hun ding blijkt te zijn? Het schijnt dat als je niet al horlepiep dansend, geld donerend bardienst doet bij de lokale hockeyclub je er nóóit meer tussen komt. Dus doe je dat en ga je zelf ook weer op hockey om meer kans te maken dat je kinderen ingeloot worden. ‘Wat zeg je?’ Er is ook een business club waar je voor 2.000 euro lid van kunt worden? Gegarandeerd dat je kind dan wordt aangenomen op de zondag. ZoJeCo heet dat. Ja joh, túúrlijk, geen probleem hoor.

We doen volledig mee met de Panini-voetbalplaatjesrage en staan klokslag om 13.00 op de ruilmiddag (waarvan ik precies weet wanneer ze zijn). Slimme jongens van de Intertoys. Oh en dit alles hierboven beschreven doen we voor de kinderen. Echt.

FOKMO

Allemaal willen we (ik spreek even voor eenieder die zich herkent in mijn verhaal) het allerbeste voor onze kinderen en meer. Zo kiezen we voor de allerbeste school, bieden we ze een pallet aan mogelijkheden op sportief, creatief en sociaal vlak. En ervaringen, ervaringen zullen ze opdoen. Sinds ons buitenlandavontuur voeden we ze tweetalig op, want dat heeft enorm veel voordelen op latere leeftijd, lees ik. En dit alles lijkt gevaarlijk veel op FOMO, fear of missing out. FOKMO lees ik op het internet ergens en dit gegeven dat we ‘bang’ zijn dat onze kinderen iets missen, maakt dat ik mijn leven maar bar veel om de kinderen heenvouw. Eerlijk is eerlijk, door veel met de kinderen te ondernemen en ze allerlei activiteiten en belevingen mee te geven, schep je ook wat rust en ruimte voor jezelf. Maar kun je dat niet net zo goed in alle rust thuis bieden en ze leren om zichzelf meer te vermaken?

Feit blijft dat jonge kinderen overal leren en dat hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Ze hoeven niet én voetbal- én hockey- én tennisclubs te bevolken om gelukkige kinderen te worden. En voor een groot deel valt de angst dat je kinderen iets missen terug te voeren op je eigen ongenoegen of ervaringen in je jeugd. Vraag jezelf dus eens of als je je in dit verhaal herkent of je niet vanuit de verkeerde beweegredenen handelt.

[STAP stap=”1″]

Doe je het voor je kinderen of eigenlijk voor jezelf?

Ben je nu eigenlijk zelf bang of doe je al die activiteiten echt voor je kind. Vraag jezelf dus af waarom je alle pijn, kans op teleurstelling of het missen van iets wilt voorkomen. Je kind heeft niet zo veel nodig om gelukkig te zijn en is al vaak uitzinnig blij als zijn mama of papa complete aandacht (zonder computer of smartphone afleiding) voor hem heeft. Samen een boek lezen of hele film kijken en bespreken.

[STAP stap=”2″]

Breng balans in het leven van je kinderen

Je kind van hot naar her slepen lijkt leuk voor ze. Want welk kind krijgt zo veel aangereikt in de vorm van sport en educatie en ontwikkeling? Bedenk dan ook eens dat vervelen heel goed voor je kind is. Goed opvoedadvies luidt dan ook: Doe eens niks! De voordelen van je vervelen? Fantasie en creativiteit komen naar boven, het dwingt je kind zelf iets te verzinnen. En er zitten mooie ontdekkingen in saaie momenten (denk maar eens aan het ontdekken van dieren, mensen en hele verhalen in wolken zien als kind).

Hier lees je nog meer over verveling en waarom het goed voor je is >

[STAP stap=”3″]

Zit er soms wat projectie?

Ik mocht als kind best veel, maar toch heb ik weleens het gevoel dat ik dingen gemist heb. Nu vul ik in dat ik eigenlijk ook heel graag op tennis had gezeten en mijn moeder had moeten zorgen dat ik wel bij kinderen voor kinderen was gekomen (ik woonde in het Gooi dus maakte kans, waarom mijn klasgenootje wel en ik niet?). Projectie en invulling achteraf. Je kunt zaken aanreiken, maar als ze er zelf niet een passie voor ontwikkelen zit er misschien ook gewoon niet meer in.

[STAP stap=”4″]

Laat prestatie varen, richt je op plezier

Als je te veel focust op het presteren haal je het plezier weg. Als een kind talent heeft en houdt van de bal, gaat ‘ie vanzelf voetballen en als hij daar heel erg goed in is zal hij het niet erg vinden om daar andere dingen voor te laten. Maar begin vanuit het plezier en niet vanuit de prestatie.

Ik besef me dat ik mijn eigen angst om dingen te missen goed kan relativeren. Ik lach erom en ga door. Kinderen kunnen dat veel minder goed. Ik ben er om mijn kinderen een veilige haven te geven en naar ze te luisteren en ze helpen te navigeren naar hun eigen koers. Welke boodschap geef ik ze af als ze alles maar mogen en moeten? Het meeste leer je nog van de dingen die niet lukken of die gewoon even niet mogelijk zijn. Teleurstellingen horen erbij in het leven en je kunt beter één ding goed doen, dan heel veel maar halfslachtig.

Die spreekwoordelijke moeder met het kopje thee op de bank, dát heeft een kind nodig. Een moeder die vraagt hoe school was en zin heeft om een potje Junior Monopoly te spelen. Dat is misschien wel precies wat een kind nodig heeft in deze tijd.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan op onze Facebook >

Zo zorg je ervoor dat je meer kwaliTIJD met je kind doorbrengt >

Reageer op artikel:
Lijd jij aan FOKMO (Fear Of Kids Missing Out)?
Sluiten