Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 3 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Een vleugje lijnzaad door je smoothie? Da’s hartstikke gezond!

Chiazaad, lijnzaad en hennepzaad; superfoods zijn razend populair. Maar wat meng jij eigenlijk dagelijks door je ontbijt? In hoeverre dragen deze zaadjes bij aan jouw gezondheid?

Nou deze plantenzaadjes dragen héél veel bij aan jouw gezondheid. Dus wanneer je morgen weer een smoothie bereid, een havermoutpapje maakt of een salade in elkaar flanst; gooi er dan gerust een handje lijnzaad bij!

 

Onverzadigde vetzuren

Lijnzaad zit bomvol omega-3-vetzuren – lees zuren die goed zijn voor je hart en vaten -. Deze zuurtjes gaan ontstekingen tegen en hebben een gunstig effect op je hartritme. Vooral het risico op een acute hartstilstand als je voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Naast vis en margarines is lijnzaad de perfecte – vegan – optie om voldoende omega 3 binnen te krijgen!

Vezelrijk

Lijnzaad werkt beter dan welk laxeermiddel dan ook. Dit komt namelijk omdat er onwijs veel vezels in lijnzaad zitten. Je hebt twee soorten vezels; onoplosbare en oplosbare. Lijnzaad bevat de tweede versie, die water goed opnemen waardoor er een soort gel in ons lichaam ontstaat. Deze zorgen voor een perfecte darmspoeling met een geleidelijke stoelgang als resultaat. Ideaal! 

Tal van antioxidanten

Antioxidanten is de verzamelnaam voor gezonde stoffen zoals vitamines E en C. Ze zorgen ervoor dat agressieve stoffen geneutraliseerd worden en onze cellen en weefsels niet beschadigd raken. Op de lange termijn helpt deze bescherming tegen ziektes zoals kanker en hart-en vaatziekten.

Overdrijf niet!

Tja, het deze kleine zaadjes staan gelijk aan een wondermiddel! Maar kijk wel uit dat je niet teveel lijnzaad binnenkrijgt. Lijnzaad zit namelijk vol cyanogenen die ons lichaam kan omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Nuttig niet meer dan 45 gram gebroken lijnzaad per dag om nare gevolgen te voorkomen!

 

Ook deze soorten voeding maken je van binnenuit mooi! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Womens health

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een vleugje lijnzaad door je smoothie? Da’s hartstikke gezond!
Sluiten