Redactie
Redactie Kids 31 mei 2019

Sindi (14) heeft een zware handicap en blijft alleen thuis als haar moeder werkt

Toen Sindi uit Indonesië acht maanden oud was, merkte haar moeder Nurmayanti dat er iets aan de hand was. Het meisje ontwikkelde zich ‘anders’ dan de buurkinderen. Nurmayanti zocht hulp en een scan wees uit dat Sindi een ernstige hersenbeschadiging had. Inmiddels is ze veertien jaar en blijft ze overdag alleen thuis terwijl haar moeder op de rijstvelden werkt. Dit is het verhaal van Sindi. Zij wordt ondersteund door het Liliane Fonds, een van de vier organisaties die samen de Nacht van het Kind organiseren.

Nacht van het Kind

De Nacht van het Kind is een initiatief van vier hulporganisaties (KiKa, Edukans, Liliane Fonds en Het Vergeten Kind) die voor het eerst de handen ineen slaan voor kinderen in nood. Wereldwijd liggen miljoenen kinderen wakker vanwege hun handicap, omdat ze ernstig ziek zijn, nooit naar school kunnen of vanwege hun onveilige thuissituatie. Zij roepen daarom zoveel mogelijk Nederlanders op om 1 juni tijdens de Nacht van Het Kind wakker te blijven en geld in te zamelen voor kinderen in nood. Om al die kinderen weer een goede nachtrust te geven en ze kind te laten zijn. Kinderen zoals Sindi.

Alleen thuis

Na de diagnose was Sindi’s moeder Nurmayanti heel verdrietig: tijdens de zwangerschap had ze zich aan ‘de regels’ gehouden en was regelmatig op controle geweest. Inmiddels is Sindi 14 jaar. Sindi blijft het grootste deel van de dag alleen thuis terwijl haar moeder werkt. Ze ligt op een matje met twee oude poppen en een poes als gezelschap. Naast haar staat een klein zuigflesje met water. Haar lichaam is helemaal verstijfd. Zelfstandig zitten kan ze niet en lopen evenmin. Toch heeft ze wel een manier gevonden om zich voort te bewegen, schuivend over de grond.

Geen opvang

Het is niet makkelijk voor moeder Nurmayanti om haar dochter alleen thuis te laten. Maar ze heeft geen alternatief. Ze werkt de hele dag op de rijstvelden. Vader verliet het gezin, dus Nurmayanti staat alleen voor de zorg voor Sindi en haar jongere zusje. Er zijn geen dagcentra in de buurt voor kinderen zoals Sindi en de buren kunnen niet op het meisje passen. Als Nurmayanti gaat werken doet ze de ramen en deuren goed op slot. Ze is bang dat mannen haar dochter iets aandoen. Tussen de middag gaat ze naar huis om Sindi eten te geven en zelf te eten. Als er onweer dreigt, haast ze zich naar huis omdat ze weet dat Sindi bang is voor onweer.

Toekomstperspectief

Elke avond voordat ze gaat slapen, bidt Nurmayanti dat Sindi op een dag zal kunnen praten en lopen. Helaas zal zelfs zeer intensieve therapie haar wens niet kunnen vervullen. Omdat Sindi laat ‘opgespoord’ is, zal revalidatie minder effect hebben dan bij een jonger kind. Gelukkig is het niet voor alles te laat. En Sindi heeft recht op hulp. Inmiddels is Sindi opgenomen in het programma van Sabatu, een partnerorganisatie van het Liliane Fonds.

Vooruitgang

Ze krijgt fysiotherapie om haar spieren te versoepelen en om spasmes te verlichten. Moeder Nurmayanti heeft geleerd hoe ze thuis met haar dochter kan oefenen. Sindi zit in een rolstoel, waardoor zij de wereld vanuit een ander perspectief kan bekijken. De spasmen zijn verminderd en haar lichaam is minder verstijfd. Sindi zal nooit kunnen praten, maar begrijpt vaak wat anderen bedoelen. Op haar eigen manier maakt zij met een glimlach of met nee schudden duidelijk wat zij wil. Ze gaat erop uit met haar rolstoel en speelt nu veel met andere kinderen.

De Nacht van het Kind wil dat kinderen zoals Sindi geen slapeloze nachten hebben. Doneer, haal geld op met een eigen georganiseerde actie, steun een van de vele acties, of sms KIND naar 1008 en kies een bedrag om te doneren. Voor meer informatie kijk op www.nachtvanhetkind.nl.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Nacht van Het Kind

Reageer op artikel:
Sindi (14) heeft een zware handicap en blijft alleen thuis als haar moeder werkt
Sluiten