Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 13 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Spreekt jouw kind Limburgs? Dan is-ie beter in spellen dan kinderen die alleen Nederlands kunnen

Doa velt mig de boks van aaf, of bij jou juist niet? Het is echt zo: mensen (en dus ook kinderen) die Limburgs spreken hebben een streepje voor op de mensen die alleen maar Nederlands kunnen. Als je ‘tweetalig’ bent opgevoed, in het Nederlands en Limburgs dus, kan het best zijn dat je af en toe even moet zoeken naar de woorden. De verleden tijd van ‘hangen’ is volgens jou ‘hongen’, maar menig mens zal je gek aanstaren.

Mensen die Limburgs praten, zijn beter in spelling

Toch blijkt uit twee onderzoeken – van studente taalwetenschappen Romy Roumans uit Geulle, voor het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit in Nijmegen – dat jij de winnaar bent. Want mensen die Limburgs én Nederlands praten, zijn beter in spelling, zo blijkt.

Kinderen die zijn opgevoed in Limburg en dus naast Nederlands, ook nog het Limburgse dialect kunnen spreken, scoren aanzienlijk beter dan kinderen die alleen ABN spreken. In het onderzoek werd gekeken naar de CITO-score van kinderen uit groep 4 en groep 8. Ook werd er naar de taalachtergrond van ieder kind gevraagd. En wat bleek nou? Kinderen die tweetalig zijn opgevoed (Limburgs en Nederlands) kunnen beter spellen dan leerlingen die alleen Nederlands spreken. Verder kunnen ze evengoed lezen als kinderen die eentalig zijn opgevoed. Limburgs, laat je horen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme