Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 9 aug 2017

11 redenen waarom linkshandige kinderen een streepje voor hebben in het leven

Geinig feitje: linkshandigheid komt overal ter wereld onder ongeveer 10% van de bevolking voor. Hoe dat kan is een raadsel, maar feit is wel dat linkshandig zijn soms verdomde lastig is in een wereld die vooral is ingericht op de rechtshandige mens.

Andere aanpak

Onder kinderen wordt pas rond het zesde levensjaar duidelijk of ze rechts- of linkshandig zijn. Veters strikken, schrijven, met een muis leren omgaan, vereisen allemaal net even een andere aanpak. Maar voor je denkt dat je linkshandige kind nu al met 0-1 achterstaat in het leven; think again. Het tegendeel is namelijk waar.

1. Ze hebben grotere kans miljardair te worden

Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, Bill Gates: allemaal linkshandig. Volgens onderzoek dat werd gepubliceerd in Journal of Experimental and Clinical Neurology bezitten linkshandigen meer leidinggevende trekjes waardoor ze het goed doen in het bedrijfsleven en grotere kans maken later exorbitant rijk te worden.

2. Ze zijn creatieve denkers

Je hebt misschien al eens gehoord dat linkshandigen creatiever zijn dan rechtshandigen. Dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Uit eerder genoemd onderzoek bleek namelijk ook dat linkshandigen meer ‘mentale flexibiliteit’ hebben dan anderen waardoor ze makkelijker out of the box kunnen denken.

3. Ze zijn beter beschermd tegen bepaalde aandoeningen

Het lijkt erop dat linkshandigen beschermd zijn ten aandoeningen als zweren en gewrichtsontstekingen. Die verrassende conclusie kwam naar voren in een onderzoek dat werd gepubliceerd in Laterality: Asymmetries of body, brain and cognition. Dat heeft niks te maken met linkshandig zijn op zich, maar wel met het onderliggende DNA dat ervoor zorgt dat een kind links is.

4. Ze raken minder snel verdwaald

Ruimtelijk inzicht is misschien wel een van de meest onderschatte superkrachten. Het zorgt ervoor dat je weet hoe je Google Maps moet lezen tot onthouden waar je de auto hebt geparkeerd. En laten linkshandigen nou net een veel sterker ontwikkeld ruimtelijk inzicht hebben.

5. Ze herstellen sneller

God verhoede dat je kind ooit een beroerte of andere vorm van hersenletsel krijgt, maar als dat in de loop van hun leven toch gebeurt, herstellen ze hier sneller van dan een rechtshandige. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature. De cognitieve functies van een linkshandige lijkt zich meer uit te spreiden over het brein wat ze minder gevoelig maakt voor een beroerte.

6. Ze hebben meer zelfbeheersing

Hoe meer zelfbeheersing, des te groter de kans op een succesvolle carrière. Die zelfbeheersing meten onderzoekers aan de hand van de ‘marshmellow-test’. Kinderen die hun impuls om meteen naar de marshmellow te grijpen kunnen beheersen en de directe beloning uitstellen, doen het later beter op school en in het werkveld. En jawel: linkshandigen hebben hun impulsen dus een stuk beter onder controle.

7. Ze kunnen beter multitasken

Linkshandigen hebben een sterker werkgeheugen dan rechtshandigen. Het werkgeheugen is het gedeelte van het brein dat zich bezighoudt met wat er nu gebeurt en alle korte termijn-dingen die spelen. Dat heb je nodig om te multitasken als een dolle. Daardoor hebben linkshandige kinderen een streepje voor op school (en met videogames).

8. Ze hebben een verrassend voordeel met sport

Hoe goed je bent in sporten  als turnen, tennis en basketbal worden voor een groot deel bepaald door de dominerende hand. Exact dezelfde beweging met een andere hand kan heel anders uitpakken en zo bijvoorbeeld de jury overtuigen en een bal die van links komt kan een pitcher dusdanig van z’n stuk brengen (homerun!). Volgens onderzoek van de Penn State hebben linkshandigen vooral een groot voordeel met tennis en honkbal.

9. Ze zijn competitief

Een kind met een competitieve inborst kan een heel eind komen in deze harde wereld. Linkshandigen zijn volgens de Northwestern Univeristy eerder competitief dan samenwerkend. Dat is terug te voeren op de evolutie. Hoe meer een maatschappij samenwerkt, des te meer gelijkgestemden (rechtshandigen) met elkaar optrekken. Dat je kind afwijkend is betekent niet dat het onaardiger is, maar wel dat het sneller lak heeft aan sociale normen om z’n doelen te bereiken.

10. Ze zijn vaker een tweeling

En hoewel dat als ouder een uitdaging kan zijn, is een tweeling zijn voor kinderen een feest. Ze hebben altijd een vertrouweling, beste vriend en iemand om kleding mee te delen in de buurt. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat tweelingen twee keer meer kans hebben linkshandig te zijn. Eerder werd gedacht dat tweelingen elkaar spiegelen (de een linkshandig, de ander rechtshandig), maar dat werd ontkracht door dit onderzoek. 21% van de tweelingen schrijft met links.

11. Het zijn betere vechters

In een vreedzame maatschappij is slechts 3% van de mensen linkshandig, blijkt uit Frans onderzoek. In een maatschappij waar wordt gevochten stijgt dat aantal tot een aanzienlijke 30%. We begrijpen dat je niet meteen staat te juichen om die eigenschap, maar het kan ook een positieve uitwerking hebben. De kans dat een linkshandig kind z’n mannetje staat en voor zichzelf opkomt tegenover vriendjes en familie is zo namelijk een stuk groter.

En als je nog steeds niet overtuigd bent: linkshandigen blijken getalenteerder dan rechtshandigen. 

Redbook Mag

Reageer op artikel:
11 redenen waarom linkshandige kinderen een streepje voor hebben in het leven
Sluiten