Redactie
Redactie Persoonlijk 16 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Lonneke: ‘In de praktijk is mama dus degene zijn die met lijm in het haar, avondenlang staat te verven, plakken en dichten.’

Lonneke (41) is vinoloog (wijnexpert) en is moeder van drie dochters (10 en een tweeling van 7). Samen met haar man is ze eigenaar van een restaurant en omdat haar leven zo hectisch is, vindt ze het heerlijk ontspannend om met een gezonde dosis sarcasme en zelfspot over haar jongleerkunsten als moeder te schrijven op mamadrinktwijn.nl. En hier op Famme, natuurlijk.

Column: Sinterklaas surprise

Surprise maken? Leuk! Zou je denken. Eentje wel. Maar inmiddels heb ik drie kinderen in de ‘surprise’ fase, die ook nog een sport beoefenen waar ze lootjes trekken. Dat betekent dus een berg cadeautjes kopen, grappige gedichten verzinnen én zes zo origineel mogelijk surprises maken!

Helaas heeft mijn gezin zelf geen reëel beeld van wat ze op creatief gebied allemaal kunnen. Het begint altijd met de beste en meest wilde ideeën, die al snel onuitvoerbaar blijken te zijn. Daardoor verliezen mijn kinderen al hun inzet plus enthousiasme en moeten vervolgens gedwongen worden om mij ieder geval mee te helpen. In de praktijk is mama dus degene zijn die met lijm in het haar, avondenlang staat te verven, plakken en dichten.

Er is maar één soort geknutsel, waar deze mama nóóit meer haar vingers aan brandt: papier-maché. Never, ever again. Waarom niet? Ik neem je mee naar twee jaar geleden, toen de tijden nog simpeler waren en de Goedheiligman maar één surprise van ons verwachtte.

2016

Het is drie weken voor Sinterklaas. ‘Mam! We hebben op school lootjes getrokken voor de Sinterklaas surprise en ik heb een meisje! Een meisje mam! Yes!’ Dolgelukkig komt de tiener thuis met een vel papier in haar handen waarop duidelijk een meisjesnaam prijkt. Met netjes daaronder haar hobby’s (tennis), interesses (snoep) en wat ze graag als cadeau (doe maar wat) zou willen hebben. Een surprise maken voor een meisje vindt de tiener véél fijner. Want voor jongens moet je iets over voetballen maken. En voetballen is stom. Jongens ook trouwens..

‘Nou, schat. Zullen we dit jaar maar op tijd beginnen dan?’ Wat een zéér verstandige reactie van mij is gezien onze last-minute-surprise afgang van vorig jaar. ‘Bedenk maar vast wat je wilt, dan gaan we samen een plan maken’.

Inmiddels is het twee weken voor Sinterklaas. Ik ben trots op haar. Én op papa, want die heeft besloten om haar te helpen: de cadeautjes zijn al binnen. Die kocht ze bij een dumpwinkel, want anders kun je voor €5,- niet genoeg cadeautjes geven. Sinterklaas gaat om kwantiteit, niet kwaliteit, mensen!

Er is ook al volop samen geknutseld. De tiener heeft besloten dat alle cadeautjes ineen grote tennisbal van papier maché gaan. Wat natuurlijk een héél groot verschil is met zo’n stomme jongens voetbal, not?. Op dit moment staan er twee grote, papier en plak-ballonnen op mijn verwarming te drogen. Goed bezig.

column-lonneke-1

Nog maar een week te gaan voor het Sinterklaas is. Tja, er gaat iets goed mis bij het plaatsen van de twee harde bollen over elkaar heen. Papa heeft zijn best gedaan, maar nu blijkt dat wanneer je alles zonder ondersteuning nat maakt met behangplaksel, het geheel ineenstort. Hoe kunnen wij dat nou weten? Ik bedoel, de generatie die nog behangt in plaats van schildert is toch allang in het bejaardentehuis? Waar ook die kleedjes op tafel liggen? We kunnen langzamerhand stellen dat het is mislukt.

column Lonneke 2
Deze bal is dus niet rond. Bleh. Maar gelukkig zijn we vroeg begonnen en hebben we tijd genoeg. Vol goede moed wagen we een nieuwe poging, want ezels stoten zich geen tweede keer, toch?

column Lonneke 3
Wéér samen aan de behangplaksel dan maar. Dit keer is het mama’s beurt om te helpen. Ik weet niet meer waarom het mij een goed idee leek om de ballon op te hangen in plaats van op de verwarming te zetten, maar de gevolgen zijn aanzienlijk.

column Lonneke 4

Natuurlijk knapt de ballon (iets met zwaartekracht) en stort ook deze versie in. Inmiddels heeft de tiener niet zoveel vertrouwen meer in onze creatieve papier maché kunsten. Het wordt tijd voor plan B.

Het is twee dagen voor Sinterklaas. Het geluk wil dat Sinterklaas dit jaar besloten heeft om alle cadeau’s voor pakjesavond thuis te laten bezorgen. Waardoor er een enorme, grote doos in de gang staat. Na wat ge-Google, krijgt de tiener genoeg inspiratie om daar iets leuks van te maken. De tijd begint wel te dringen, iedereen in huis wordt aan het werk gezet. En nee, geen geplak meer. Schilderen blijkt meer ons ding te zijn.

En dan is ie af. Ta-daa! Na een hele middag schilderen en plakken. Onze snoepautomaat. Nét op tijd voor de grote surprise middag…


Shit, er moest ook een gedicht! Wie heeft er nou dat gedicht geschreven? Oh, nee!

Fijne Sinterklaas iedereen 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lonneke: ‘In de praktijk is mama dus degene zijn die met lijm in het haar, avondenlang staat te verven, plakken en dichten.’
Sluiten