Redactie
Redactie Columns 21 jun 2019

Lonneke: ‘Haar spreuken zijn nu, bijna 30 jaar na haar dood, eindelijk bij mij binnengekomen’

Lonneke (41) is vinoloog (wijnexpert) en is moeder van drie dochters (10 en een tweeling van 7). Samen met haar man is ze eigenaar van een restaurant en omdat haar leven zo hectisch is, vindt ze het heerlijk ontspannend om met een gezonde dosis sarcasme en zelfspot over haar jongleerkunsten als moeder te schrijven op mamadrinktwijn.nl. En hier op Famme, natuurlijk.

Column: Eindelijk begrijp ik de spreuken van mijn oma

Ze was zorgzaam en lief, mijn oma. Tussen de middag mochten we vaak bij haar een boterham eten, waarbij ze vol interesse en geduld kon luisteren naar onze schoolproblemen. Aan het einde van zo’n betoog volgde steevast een ‘oma’ spreuk. Die totaal niet bij mij binnenkwam.  Tien jaar was niet oud genoeg om haar goedbedoelde, maar cryptische advies te begrijpen. Toch zijn haar spreuken me altijd bijgebleven. Ze overleed voordat ik volwassen werd. Voordat ik doorhad hoe slim en scherpzinnig ze was. 
Ik heb er jaren over gedaan om in de buurt van haar wijsheid te komen. Haar spreuken zijn nu, bijna 30 jaar na haar dood, eindelijk bij mij binnengekomen:

Je bent zoals je bent

Je kledingmaat is niet belangrijk, het betekent niets. Het is maar een nummertje, het bepaalt echt niet hoeveel je waard bent. Het belangrijkste is dat jíj je er lekker in voelt. Ik heb in mijn kast kleding hangen van maat 38 tot en met 44 en ik weet van de meeste kleren die ik draag de maat niet eens. De jaren dat ik me alleen maar mooi kon voelen wanneer ik op maat 38 zat, liggen gelukkig ver achter me.

Het leven wacht niet op je

Wachten op het ‘juiste moment’ is hetzelfde als op de ‘pauze’ knop van je leven drukken. Natuurlijk zijn er wél slechte momenten voor geplande, grote veranderingen. Maar ik zal nooit meer wachten op het ‘juiste moment’. Er is geen perfecte timing om een gezin te beginnen, die avondstudie te doen, een huis te kopen. Het leven gebeurt nu eenmaal, laat het dan ook gebeuren.. Wil je iets graag? Is het je passie? Wordt je er gelukkig van? Ga er dan voor! Nu.

Tijd is belangrijker dan geld

Als twintiger had ik net als iedereen de ambitie om zoveel mogelijk geld te verdienen. Ik was nog piepjong toen ik een horeca ondernemer werd (23 lentes). Mijn sociale contacten kwamen daardoor op zo’n laag pitje terecht, dat ik er helaas veel ben kwijtgeraakt. Ik was gewoon te ambitieus om tijd vrij te maken. Dankzij mijn kinderen weet ik inmiddels beter. De jaren die je samen als gezin doorbrengt gaan zó snel voorbij! Hierdoor besef je dat deze tijd héél waardevol is. Het maakt me bijvoorbeeld niet veel uit wáár we op vakantie gaan. Een camping of een All-Inclusive vijf sterren resort, als we maar bij elkaar zijn.

Het zijn de kleine dingen

Wanneer ik vroeger jarig was, dan verwachtte ik een groots cadeau. Hoe groter en duurder het cadeau, hoe meer er van mij gehouden werd. Tegenwoordig besef ik de waarde van iemand die een autostoeltje voor me verwisselt in de regen of me belt om te vragen hoe het met me gaat. Lieve briefjes, een text, of kinderen die uit zichzelf opruimen. Deze kleine dagelijkse uitingen van liefde vormen gezamenlijk hét ultieme teken dat er van me gehouden wordt. Het zijn de kleine dingen die het doen.
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Lonneke: ‘Haar spreuken zijn nu, bijna 30 jaar na haar dood, eindelijk bij mij binnengekomen’
Sluiten