Lonneke: ‘Die complete vreemde ‘YouTubers’ kunnen mijn kinderen moeiteloos uren vermaken’

Lonneke (41) is vinoloog (wijnexpert) en is moeder van drie dochters (10 en een tweeling van 7). Samen met haar man is ze eigenaar van een restaurant en omdat haar leven zo hectisch is, vindt ze het heerlijk ontspannend om met een gezonde dosis sarcasme en zelfspot over haar jongleerkunsten als moeder te schrijven op mamadrinktwijn.nl. En hier op Famme, natuurlijk.

Column: De invloed van YouTube op onze kinderen

De hele dag ben ik als moeder bezig om de aandacht van drie kinderen te vangen. Om ze te laten luisteren naar mijn woorden die vaak in een steeds hogere volume uit mijn mond komen. Meestal verspilde adem, want ze kijken liever op YouTube naar filmpjes waarin chocolade eieren worden uitgepakt of waarin een level van een bekend online bouwspel bereikt wordt. Die complete vreemden op YouTube, ook wel ‘YouTubers’ genoemd, kunnen uren moeiteloos mijn kinderen betoveren met niets meer dan een camera en een goede babbel.

En ik snap het niet.

Weet je wat ik vroeger deed wanneer ik bij een vriendje ging spelen die alleen oog had voor videospelletjes? Dan ging ik naar huis, omdat ik me verveelde. Wie wil er nu uren kijken naar hoe iemand anders plezier aan het beleven is? Mijn kinderen dus. En aan de honderduizenden views en likes te zien met hen nog vele anderen.

De hedendaagse invloed van YouTube

Wanneer YouTubers praten over alledaagse dingen is het ineens reuze interessant. Vooral als er woorden als ‘CHALLENGE’, ‘EXTREME’ en ‘PRANK’ in de titel staan. Maar wanneer ik even twee minuten met ze wil praten, dan worden hun ogen snel glazig of schieten ze opzij. Op zoek naar een uitweg van de saaie vrouw die graag wil weten hoe hun dag is verlopen en hoeveel ‘challenges’ ze hebben beleeft op school.

Zouden die gasten op YouTube eigenlijk wel in de gaten hebben hoeveel invloed ze uitoefenen op onze jeugd en dat met name de tieners? Elk scheldwoord, elke vloek en elke ‘dis’ wordt zorgvuldig geregistreerd in die onontwikkelde hersentjes. Natuurlijk snap ik dat het de verantwoordelijkheid van ons – de ouders – is om te censureren wat bij onze kinderen op het netvlies terecht komt. En geloof me, dat doe ik ook. Toch glipt er af een toe weer een ‘game video’ doorheen waarin in niet mis verstane woorden spel verlies of winst geuit wordt.

Nu kun je als ouder natuurlijk nooit alle invloeden van buitenaf censureren of tegenhouden. Niet op school, niet tijdens het spelen of onder het sporten. En zeker niet op YouTube, dacht ik. Maar daar blijkt sinds kort verandering in gekomen te zijn.

Nieuw: YouTube kids

Onlangs heeft YouTube namelijk een nieuwe app gelanceerd: YouTube Kids. Geweldig! Alleen maar passend kinderaanbod, bestaande uit vrolijke, blije en leerzame filmpjes zonder enige f****** challenges! Maar bij het installeren van de app lees ik: ‘De app is ontworpen om content die ongeschikt is voor kinderen uit te sluiten, maar we voeren geen handmatige controle van alle video’s uit. Het is mogelijk dat je kind een video vindt waarvan je liever niet hebt dat het deze bekijkt.’ Oh.

Eerlijk is eerlijk, we gebruiken de app nu een week in ons huis en we zijn nog geen ‘stoute’ filmpjes tegengekomen.
Mijn tweeling van 7 kijkt vooral naar Barbie en Lego Friends, er blijkt geen Nederlandse YouTuber al gamend door de strenge filter heen te komen! Toch heeft de app ook een nadeel. Deze kids only filmpjes zijn eigenlijk alleen leuk voor kinderen tot een jaar of 8. Voor tieners, zoals mijn oudste van 11, is er niet zoveel aan. Te kinderachtig.

Mijn voorstel aan de YouTubers

Daarom wil ik alle bekende Nederlandse YouTubers, zoals Enzo Knol en Dylan Haegens een voorstel doen; gebruik jullie macht over onze tieners eens voor het goede. Maak video’s waarin jullie ze stimuleren om alle ‘rot’ karweitjes zonder zeuren te doen. Maak het cool door titels als ‘CRAZY WAYS OM JE KAMER OP TE RUIMEN’, ‘EXTREEM TANDEN POETSEN’ en een ‘EET JE BORD LEEG CHALLENGE’.

Het is echt geen slecht idee. Aangezien ouders over de hele wereld hun tieners zeker zullen stimuleren om jullie filmpjes nóg vaker te bekijken waardoor er meer views en abonnees komen. En wij minder hoeven te schreeuwen om hun aandacht. Win win, toch?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Lonneke: ‘Die complete vreemde ‘YouTubers’ kunnen mijn kinderen moeiteloos uren vermaken’
Sluiten