Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 2 nov 2018
Leestijd: 5 minuten

Lonneke: ‘Ik doe mijn best om van mijn dochters geen trutten te maken. Die zijn er al genoeg’

Lonneke (41) is vinoloog (wijnexpert) en is moeder van drie dochters (10 en een tweeling van 7). Samen met haar man is ze eigenaar van een restaurant en omdat haar leven zo hectisch is, vindt ze het heerlijk ontspannend om met een gezonde dosis sarcasme en zelfspot over haar jongleerkunsten als moeder te schrijven op mamadrinktwijn.nl. En hier op Famme, natuurlijk.

Column: Elkaar neerhalen

Dames, stop alsjeblieft met elkaar neerhalen. ‘Zouden ze het wel leuk vinden? Is het grappig genoeg?’. Misschien herken je het licht nerveuze gevoel vlak nadat je een foto, post of tweet plaatst. De onzekerheid die je laat twijfelen of het wel mooi, grappig of goed genoeg is.

Dit exacte gevoel bekroop mij een maand geleden, nadat ik mijn nieuwe webshop online bracht op het grote internet. Een webshop waar ik maanden aan gewerkt had. Waarvoor ik met veel liefde en passie op zoek ben gegaan naar hét ideale product. Iets wat naadloos op mij aansluit en perfect bij mijn capaciteiten past. Natuurlijk met de hoop dat anderen er nét zo enthousiast over zouden raken als ik.

Tot mijn grote opluchting kreeg ik vrijwel direct de wind in de zeilen en mijn webshop maakte een vliegende start.
Voor sommige vrouwen echter iets té vliegend. Zij willen blijkbaar liever dat ik dichter bij de grond blijf.

Het verhaal

Nadat ik een oproep plaatste in een besloten groep voor bloggers om een foto van mijn product op social media te zetten in ruil voor gratis producten, ontving ik overweldigend veel positieve reacties. Binnen een dag reageerde véél meer dames dan mijn kleine, nieuwe webshop zich kon veroorloven. Wat natuurlijk helemaal super, maar ook overweldigend was. Ik zocht 10 dames uit voor een samenwerking en mailde de rest dat ik helaas keuzes moest maken.

Klinkt allemaal leuk en aardig, toch? Vrouwen die vrouwen steunen, elkaar verder helpen, laten groeien en een lift geven. Nou… nee. Helaas gebeurde precies datgene wat ik in mijn 20 jaar als ondernemer al zo vaak ben tegengekomen: er kwamen ook vrouwen naar voren die een ander geen succes gunnen en het nodig vinden om haar naar beneden te halen.

Kritiek

Luister, mijn huid is gedurende vele jaren als restaurateur aardig dik geworden. En kritiek krijgen, hetzij opbouwend, hetzij destructief, is mij zeker niet vreemd. Ik heb geleerd om dit niet persoonlijk op te nemen. Wat me helaas niet altijd lukt. Maar er is verschil tussen een mening geven die kritisch is en proberen iemands droom actief tegen te werken door haar groei te saboteren. Dat laatste gebeurde helaas bij mij. Doordat sommige dames erg negatieve reacties plaatsten, trokken een aantal door mij uitgekozen bloggers zich terug uit onze samenwerking. Dit vind ik zeer verontrustend.

Een paar kritische vrouwen verklaarden dat mijn met liefde gekozen product hun kostbare tijd en energie niet waard was, maar hadden blijkbaar wél tijd om mij dat haarfijn in de reacties uit te leggen. Oké, fair enough. Doet een beetje pijn, zo’n webshop is toch je ‘kindje’, maar een ieder heeft het recht om zijn mening te uiten. Ook ongevraagd.

Verontrustend

Anderen waren helaas een stuk botter; zo twijfelde één vrouw aan de hersencapaciteit van alle positief reagerende bloggers. Wat een effectieve manier is om een grote groep vrouwen in één klap te beledigen door ze ronduit dom te noemen. Een ander vergeleek me met bedelende kindjes bij de supermarkt voor plakplaatjes. Maar veruit de meest verontrustende reactie voor mij was: ‘Je moet het niet groter maken dan het is’. Denigrerende woorden, uitgesproken om een ander kleiner te maken of te laten voelen. Deze vrouw wil blijkbaar grote ambities al bij voorbaat een kopje kleiner maken. Al deze dames reageerden met maar één doel; mij neerhalen.

Opbouwen, niet afbreken

Wat is het jammer dat sommige vrouwen zó druk bezig zijn met het bekritiseren van andere vrouwen, dat ze vergeten om hun eigen krachten te ontwikkelen. Het ontgaat ze hoe geweldig ze zelf zijn, doordat er alleen maar aandacht is voor de ‘concurrent’. Bang voor de groei van een andere vrouw, als de dood om in haar schaduw te komen. Terwijl wanneer je haar hand zou vastpakken, de zon op jullie allebei gaat schijnen. Natuurlijk is er plek genoeg voor iedereen. We kunnen allemaal onze doelen bereiken zonder elkaar neer te halen. Je eigen dromen opbouwen geeft veel meer voldoening wanneer je die van anderen niet afbreekt.

De neiging om anderen af te kraken komt vaak vanuit onvrede over je eigen leven of persoon. Ieder heeft een ander verhaal of achtergrond. Omstandigheden die leiden naar waar we nu zijn. Zo is een ander misschien geweldig in iets waar jij veel bewondering voor hebt. Kans is groot dat zij juist weer haar redenen heeft om tegen jou op te kijken. We bewonderen namelijk allemaal wel iets aan elkaar. We zijn allemaal ergens goed in. Hoe mooi zou het zijn wanneer we deze sterke punten bij elkaar zouden bejubelen, in plaats van afkraken. Zodat we samen verder kunnen groeien, groter kunnen worden, sterker.

Gelukkig kan ik uit eigen ervaring verklappen dat deze vrouwen wel degelijk bestaan. Ze hebben integriteit, een positieve houding naar andere vrouwen én ze bereiken wat ze willen zonder dat van een ander af te pakken. Dát is de definitie van een queen. We hebben meer van deze vrouwen nodig. Hoe? Door onze dochters het goede voorbeeld te geven.

Ik ben de vrouwen die mij in het verleden gestimuleerd, gemotiveerd en geholpen hebben tot op de dag van vandaag dankbaar. Deze prachtige vrouwen weten dat elkaar helpen altijd meer opleverd dan elkaar neerhalen.

Iemand anders neerhalen om jezelf beter te laten voelen maakt je een trut. Daar. Ik heb het gezegd. En ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik doe mijn uiterste best om van mijn drie dochters geen trutten te maken. Want die zijn er al genoeg op deze wereld.

Meer lezen van Lonneke? Haar columns vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme