Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 5 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Lonneke: ‘Laat ik een jong kind deze beslissing nemen? Eén die haar gezondheid kan beïnvloeden?’

Lonneke (41) is vinoloog (wijnexpert) en is moeder van drie dochters (10 en een tweeling van 6). Samen met haar man is ze eigenaar van een restaurant en omdat haar leven zo hectisch is, vindt ze het heerlijk ontspannend om met een gezonde dosis sarcasme en zelfspot over haar jongleerkunsten als moeder te schrijven op mamadrinktwijn.nl. En hier op Famme, natuurlijk.

Column: Trots op mijn kleine vegetariër

Vandaag begint de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees, een positieve campagne om Nederlanders bewuster te maken van het feit dat veel vlees eten erg belastend voor het milieu is.

Een boodschap die bij veel mensen helaas nog steeds irritaties opwekt. 
Want door héél hard te roepen dat iets niet goed is, bereik je alleen maar dat alle hakken nóg dieper in het zand gezet worden en de lappen vlees in de pan blijven doorsudderen. Toch heeft deze campagne, opgezet door de populaire blogger De Hippe Vegetariër, een originele insteek, namelijk: ‘Wat bespaar je door een week geen vlees te eten?’ Op de site het volgende: ‘7 maanden douchewater en 114 kilometer auto rijden’. Hmmm, nu begint het al interessanter te worden, toch?

BAH!

Het toeval wil dat mijn dochter van 6 jaar een tijd geleden besloten heeft om vegetariër te worden. Een onverwachte beslissing waar ik geen part of deel aan bijgedragen heb. Waardoor mijn eerste reactie neerkwam op: ‘Neeeeeee, Bleh, he BAH!’. Ook schaarde ik deze nogal merkwaardige ommezwaai (ze is een enorme alleseter) onder ‘het is maar een kinderfase’.

Maar dat was het niet. We zijn nu vijf maanden verder en ze houdt voet bij stuk. En ja, die eerste maand wekte mijn dochters koppigheid enorme irritaties bij me op. Wat met name vanuit praktische overweging voortkwam. Ik bedoel; binnen een hectisch gezin van vijf rekening houden met 1 vegetariër en elke avond apart koken? Bleh! Hier kwam verandering in toen ik me ging verdiepen in haar keuze en erachter kwam dat deze weloverwogen zijn genomen, ondanks haar jonge leeftijd. Ze vindt het zielig voor de dieren én ze wil onze aarde niet onnodig belasten. Geheel vanuit een jong, maar ook accuraat perspectief en morele overweging dus.

En daar wringt de schoen dan ook een beetje. Haar leeftijd. Laat ik een jong kind deze beslissing nemen? Een beslissing wat haar gezondheid kan beïnvloeden? Hoe weet ik zeker dat ze alle benodigde bouwstoffen binnen gaat krijgen?

Vitamine C

Het voedingscentrum stelt me hierover gerust. ‘Je kind kan prima vegetarisch eten. Kies dan voor ei, peulvruchten, bruine bonen, kikkererwten en linzen of een vegetarisch product. In groente zit ijzer, maar dat is plantaardig ijzer. Het lichaam neemt dit minder makkelijk op. Vitamine C helpt om ijzer uit de voeding te halen. Geef je kind daarom bij elke maaltijd iets van groente of fruit.’

Voor mijn kleine alleseter zijn deze vegetarische eetregels gelukkig geen enkel probleem. Ze heeft mij zelfs geïnspireerd om gevarieerder te koken en meer gebruik te maken van groenten, kruiden en specerijen. Met als gevolg dat het hele gezin inmiddels meerder malen per week een vegetarische maaltijd voorgeschoteld krijgt. Ik ben trots op mijn kleine vegetariër. Op haar sterke moralen, haar koppigheid, haar empathische vermogens en vooral op haar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme