Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 1 mrt 2018

Lonneke: ‘Om ons heen wordt nauwelijks met elkaar gesproken, maar wél volop geappt. Ik ben verbijsterd’

Lonneke (41) is vinoloog (wijnexpert) en is moeder van drie dochters (10 en een tweeling van 6). Samen met haar man is ze eigenaar van een restaurant en omdat haar leven zo hectisch is, vindt ze het heerlijk ontspannend om met een gezonde dosis sarcasme en zelfspot over haar jongleerkunsten als moeder te schrijven op mamadrinktwijn.nl. En hier op Famme, natuurlijk.

Column: Romantisch uit eten met je smartphone

Het restaurant waar wij op deze avond zijn neergestreken zit helemaal vol met voornamelijk koppeltjes. Iedereen is mooi aangekleed; de dames in een elegante jurk en de heren netjes geschoren in het pak. Vreemd. Ondanks de drukte hangt er een rare, stijve sfeer in dit beroemde en alom geprezen restaurant.

Onopvallend scan ik de ruimte. Aan bijna elke tafel zit minstens één persoon naar een fel oplichtend scherm te kijken. Om ons heen wordt nauwelijks met elkaar gesproken, maar wél volop geappt. Ik ben verbijsterd. Een avondje uit in dit restaurant is niet goedkoop, waarom genieten ze hier niet van? En van elkaar?

Één voor één lichten de schermen op, waardoor diverse ogen continue afgeleid worden. Er wordt geappt met de oppas, ingecheckt op Facebook, foto’s gefilterd, gepost op Instagram en getweet over dit heerlijke, culinaire avondje uit.

Sluipenderwijs heeft de smartphone zich binnen onze eetcultuur weten op te werken tot volwaardig tafelpartner. Blind voor elke omgangsnorm rinkelt, bliept en trilt dat ding op tafel en steeds vaker geven eetpartners er gehoor aan.

Smartphone

De smartphone zou een sociaal bindmiddel moeten zijn, maar staat in de praktijk het echte sociale contact nogal eens in de weg. De meeste van ons hebben namelijk de dwangmatige gewoonte om te checken welk bericht er net is binnengekomen. Waardoor we toch weer even uit het gesprek stappen.

Waar er met vier personen (of meer) aan tafel gegeten wordt is dit niet zo’n opvallend probleem, het gesprek gaat dan tenslotte gewoon verder.
Maar op deze bewuste avond vallen gesprekken akelig stil en is het ‘ik kan niet zonder mijn mobiel’ fenomeen ineens pijnlijk duidelijk.

Dubbel genieten

Nu heb ik helemaal geen hekel aan smartphones. Sterker nog, ik geloof niet dat ik zélf nog zonder zou kunnen. En ja, die van mij ligt óók op tafel. Maar wél omgekeerd, zodat ik het beeldscherm niet zie oplichten. 
Ik besluit ter plekke dat ik er de rest van de avond niet meer op dat ding kijk en dubbel ga genieten van de wijn, het eten én mijn tafelpartner.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lonneke: ‘Om ons heen wordt nauwelijks met elkaar gesproken, maar wél volop geappt. Ik ben verbijsterd’
Sluiten