Janne Vogel
Janne Vogel Columns 10 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Lonneke: ‘Tijd doorbrengen met het gezin het mooiste moederdagcadeau? WAT?’

Lonneke (41) is vinoloog (wijnexpert) en is moeder van drie dochters (10 en een tweeling van 6). Samen met haar man is ze eigenaar van een restaurant en omdat haar leven zo hectisch is, vindt ze het heerlijk ontspannend om met een gezonde dosis sarcasme en zelfspot over haar jongleerkunsten als moeder te schrijven op mamadrinktwijn.nl. En hier op Famme, natuurlijk.

Column: Een vrije dag voor Moederdag

Vandaag lees ik dat Nederlandse moeders ‘tijd doorbrengen met het gezin’ het mooiste moederdagcadeau vinden. Wacht, WAT??

Ik bedoel; natuurlijk hou ik van mijn gezin en wil ik graag bij ze zijn, maar ik zie dit nu niet bepaald als mijn ultieme moederdagcadeau. Dan kan ik elke willekeurige andere dag óók Moederdag noemen.
Ook maak je me niet blij met bloemen (hooikoorts), chocolade (dieet), parfum (voorraad genoeg) of een strijkijzer (duh!!!).
Nu hoor ik je denken: wat een zeurpiet. Geen enkel cadeau is goed genoeg voor haar. En dat klopt helemaal. Voor mij gaat deze dag namelijk totaal niet om cadeaus. Het gaat om waardering.

Waardering voor moeder

Voor de moeder in de auto die geen tijd heeft gehad om haar haren te borstelen of make-up op te doen.

Voor de moeder die haar kind én boodschappen naar huis moet dragen omdat ze ‘niet meer verder wil lopen’.

Voor de moeder die haar baby borstvoeding geeft terwijl ze haar peuter een boekje voorleest.

Voor de moeder die drie verschillende versies van het avondeten kookt, zodat iedereen alle vitaminen binnenkrijgt.

Voor de moeder die in het park speelt met haar kinderen terwijl ze tussendoor werk e-mails beantwoordt.

Voor de moeder die tot middernacht bezig is met cadeaus inpakken en het huis versieren zodat haar kind zich echt jarig zal voelen.

Voor de moeder die soms een kwartier eerder opstaat dan haar gezin om even rustig te kunnen genieten van een kopje koffie.

Voor de moeder die ‘s nachts wakker ligt en zich zorgen maakt om haar gezin en haar kinderen die haar zo dierbaar zijn.

We willen een vrije dag

Dus wat te denken van een cadeau dat gratis is, enkel moeite kost en wat elke moeder écht het allerliefste wil? Een vrije dag!

Dus lieve kindertjes: jullie mogen één dag niet zeuren, niet klagen, geen ruzie maken en niet onnodig rommel maken. Sterker nog, helpen opruimen is verplicht.
Wat daar ook bij hoort: probeer eens één dag te luisteren, je bord leeg te eten en te doen wat je gevraagd wordt.

Voor alle vaders die denken dat ze deze dag kunnen afkopen met parfum of bloemen; jullie dienen alle huishoudelijke taken over te nemen (inclusief de vaatwasser op de enige juiste manier in-en uitruimen), de kinderen verzorgen, koken, én natuurlijk wijn inschenken voor het vrouwtje. En vergeet haar vooral niet te laten uitslapen, hè?

Toch nog een cadeau

Wil je je moeder naast deze vrije dag toch graag een geweldig cadeau geven? Ga dan voor een zelfgemaakte, handgeschreven kaart/knutselwerk/gedicht. Is er tenminste nog één van die cliché cadeaus precies in de roos geschoten..

Van deze moeder aan alle andere moeders, fijne Moederdag alvast!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme