Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 25 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Lonneke: ‘Die zes weken zomervakantie zijn ieder jaar weer een klap in mijn gezicht’

Lonneke (41) is vinoloog (wijnexpert) en is moeder van drie dochters (10 en een tweeling van 6). Samen met haar man is ze eigenaar van een restaurant en omdat haar leven zo hectisch is, vindt ze het heerlijk ontspannend om met een gezonde dosis sarcasme en zelfspot over haar jongleerkunsten als moeder te schrijven op mamadrinktwijn.nl. En hier op Famme, natuurlijk.

Column: Zó klaar met school

‘Kun jij alsjebieeeeeft mijn huiswerk voor me maken mam, ik ben zó klaar met school!’
Verbaasd kijk ik naar mijn tiener. Duh, wat denkt ze zelf? Haar twee zusjes zitten naast haar aan de grote eettafel vol boeken en schriften. Alledrie hebben ze schooltaken voor morgen. Terwijl ik de avondzon zachtjes door onze openstaande terrasdeuren zie schijnen op drie vermoeide kindergezichtjes, besluit ik: ‘Kom, we gaan een ijsje halen!’
We zijn zó klaar met school.

Zes superlange weken

Eerlijk gezegd geven die 6 weken zomervakantie mij elk jaar weer opnieuw een klap in mijn moeder-gezicht. De ‘shock’ om alledrie de kinderen de hele dag om me heen te hebben laat me al snel vergeten dat ik hier eigenlijk naar uitkeek. Want vóór die zes superlange weken ingaan, ben ik oprecht blij met het vooruitzicht om meer tijd met ze door te brengen. Maar de werkelijkheid komt neer op een zonnebrandcrème-oorlog tussen drie verveelde kinderen en een overspannen moeder. Dus heb ik besloten om me dit jaar te concentreren op de positieve kanten van de zomervakantie. En dat heeft alles te maken met: GEEN SCHOOL MEER.

Geen wekker

Uitslapen zit er waarschijnlijk voor de meeste ouders niet in, maar de avond van tevoren een pakje sap plus liga op de afstandsbediening of iPad leggen, kan je zomaar één uur extra onder de lakens opleveren.

Geen huiswerk

Elke bladzijde huiswerk die mijn dochters mee naar huis krijgen, zou eigenlijk samen met een glas wijn moeten komen voor de ouders. Niets laat je dommer voelen dan willekeurig basisschool huiswerk. Ons schoolsysteem heeft namelijk álle leermethoden die wij ooit hebben gekregen uit het raam gegooid en veranderd in iets onbegrijpelijks. Ooit eens een ‘nieuwe breuk’ gemaakt?

Geen sport

Heerlijk, deze time-out van doordeweekse trainingen en weekendwedstrijden. Ook fijn; zes weken lang niet meer anderhalf uur hoeven zweten in een oververhit zwembad, waar je je afvraagt waarom jouw kind nog steeds niet naar het volgende badje mag én waarom je niet stiekem wijn in je ‘koffiebeker to-go’ gedaan hebt.

Geen school verplichtingen

Juffendag, sportdag, schooluitjes, eindejaars barbecue, noem het maar op. Alles moet weer zonodig in die laatste schoolweken gepropt worden. Als werkende moeder kan ik niet overal bij zijn, waar ik mijn kinderen (en de leerkrachten of klassenouders) dan weer mee teleurstel. Alsof ik als moeder nog niet genoeg dingen heb waar ik me schuldig over kan voelen.

Geen vroege bedtijd

Dit vind ik misschien nog wel de fijnste, want bedtijd is moeilijk. De kinderen op bed leggen (en ze zover krijgen dat ze daar blijven) is niet voor watjes. Maar ze op bed leggen terwijl het buiten nog licht is en de buurtkinderen onder hun raam voetballen, is totaal onmogelijk. In mijn huis komt er smeken, schreeuwen en omkopen bij kijken tenminste..

Kom maar op

Dus… klaar met die beschimmelde rugtassen, het dagelijkse ‘uit hun bed schoppen’, de vaatwasser vol met lunchtrommels en drinkbekers, het onthouden welke dag nu bieb-, sport- of speeldag is… We zijn vrij van school. Vrij van het ‘moeten’.
Het is vakantie!! Kom maar op!

Fijne vakantie allemaal – Groetjes, Lonneke

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme