Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 22 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Ouders in Australië worden gewaarschuwd om loopstoelen niet meer te gebruiken

Australische gezondheidsautoriteiten dringen er bij ouders op aan om hun kinderen niet meer in loopstoelen te laten, vanwege een hoger risico op verwonding en ontwikkelingsachterstanden.

De Consumentenbond heeft er ook al eens over geschreven: kinderen in loopstoelen hebben meer kans op een ongeluk in huis, zo kan een kind zich sneller voortbewegen en daardoor ook sneller in op onveilige plekken komen. Daarnaast kan een loopstoel zelfs voor een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken.

Australische gezondheidsautoriteiten

De autoriteiten waarschuwden dat de loopstoel ervoor kan zorgen dat kinderen belangrijke ontwikkelingsstadia omzeilen, zoals het leren rollen en kruipen. Dat komt omdat ze niet weten hoe ze in evenwicht moeten blijven of hun spieren op hun juiste manier moeten gebruiken. De loopstoel leert kinderen om op hun tenen te gaan staan, waardoor hun kuitspieren worden aangespannen en hun vermogen om te lopen kan worden aangetast.

Daarnaast is, zoals we al noemden, er ook een verhoogd risico op verwondingen. Ze kunnen omvallen in de loopstoel of op gevaarlijke plekken komen – zoals het trapgat. Een ongeluk kan ook al ontstaan omdat vingertjes bekneld raken door de ketting of veren, door tegen muren of voorwerpen te stuiteren, of als een ander kind de loopstoel duwt.

De autoriteiten hebben krachten gebundeld met Kidsafe en maken een campagne die bewustmaking wil creëren en het gebruik van loopstoelen te ontmoedigen.

Veel tijd op de grond

Hoe je als ouders zijnde het beste de ontwikkeling bij je kleine kan stimuleren, is door ze juist veel tijd op de grond door te laten brengen in een veilige ruimte waar ze volop kunnen leren rollen, rechtop zitten en kruipen. Medische experts moedigen ouders aan om, in plaats van de loopstoel, te kiezen voor veiligere alternatieven, zoals tafels voor staande activiteiten, duwkarretjes en babyschommels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ouders in Australië worden gewaarschuwd om loopstoelen niet meer te gebruiken
Sluiten