Manon Sikkel
Manon Sikkel Kids 30 apr 2017
Leestijd: 5 minuten

Love bombing: je kind overladen met liefde kan heel effectief zijn

Je kind verwennen: alle opa’s en oma’s overladen hun kleinkinderen met liefde als ze weer komen logeren. En ook ouders doen het van nature als hun kind ziek, gekwetst of verdrietig is. De Engelse psycholoog Oliver James heeft er een methode op gebaseerd om kinderen die niet lekker in hun vel zitten, snel en effectief te helpen.

Love bombing noemt hij het, vrij vertaald: je kind overladen met liefde. Want liefde is de resetknop die ieder kind soms nodig heeft.

Emotionele thermostaat

James vroeg zich af of ouders dat overladen met liefde niet vaker zouden kunnen inzetten. Hij ontwikkelde een methode die hij toepaste op kinderen tussen de 3 jaar en 14 jaar. Het betekent niet dat de methode niet helpt bij andere leeftijden, maar dit was de groep waarin hij het meeste effect zag. Volgens James hebben kinderen een ‘emotionele thermostaat’. En soms staat die thermostaat niet helemaal goed afgesteld. Een kind gaat opstandig gedrag vertonen, wordt negatief, traag, verlegen, krijgt problemen op school, slaapt slecht of gaat onaangepast gedrag vertonen. En terwijl je als ouder met liefde en aandacht reageert als je kind hulpbehoevend en kwetsbaar is, neigen de meeste ouders bij opstandig gedrag met harde maatregelen. Tot de orde roepen, straffen of negeren. Terwijl het kind volgens James niet anders doet dan roepen om liefde en aandacht.

Afgesproken moment

Love bombing is iets anders dan quality time met elkaar doorbrengen (iets dat we allemaal vast regelmatig doen) om maar eens een andere Engelse term te gebruiken. Je kind overladen met liefde gebeurt juist in een vastgestelde periode. Dat kan een dag zijn, maar liever een heel weekend. De periode wordt vooraf tussen ouder en kind afgesproken en samen spreek je af wat de regels zullen zijn. Het is belangrijk dat je het al een tijdje van tevoren aankondigt, zodat je kind zich erop kan verheugen. Het allerbelangrijkst: je kind mag alles bepalen. Alles? Ja, alles.

Vrijheid

Wanneer James dat tegen ouders vertelt, schrikken ze vaak, omdat ze denken dat hun kind er misbruik van zal maken. Maar bij de meer dan honderd gezinnen waar James deze techniek uitprobeerde, bleek dat kinderen nooit misbruik maakten van de vrijheid die ze kregen. Als ze een weekend lang voor de tv wilden hangen en snoep wilden eten, dan kon dat. Maar ze hadden ook andere opties: een heel weekend alleen met hun vader of moeder de natuur in, wild kamperen, een stad bezoeken, uit eten gaan, naar de dierentuin.

Volledig meegaan

Het geheim van love bombing is dat je je kind de regie geeft en je hem of haar daarin volgt. Je geeft hem daarmee het gevoel dat hij belangrijk is. En bovendien reserveer je al je liefde, aandacht en positieve gedachten voor je kind. Er wordt niet gemopperd en niemand krijgt straf. Love bombing is als een warm bad van veilige liefdevolle aandacht waar het kind in wordt ondergedompeld.

Hoe pak je dit zelf aan?

Hoe het liefdesbombardement van James precies werkt? Vertel je kind dat je iets bijzonders voor hem hebt bedacht. Vertel dat jullie twee dagen op minivakantie gaan. Dat kan buitenshuis zijn, maar ook thuis. In dat laatste geval is het belangrijk dat alle andere gezinsleden weg zijn. Stuur ze uit logeren of breng ze onder bij de buren. Vraag je kind om een lijst te maken met alle dingen die hij leuk vindt om te doen. Maak duidelijk dat hij de baas is. Bekijk samen de lijst en bedenk een naam voor jullie avontuur, bijvoorbeeld het poep-op-je-neus-weekend of het klein-insecten-weekend.

Bescheiden

Volgens James waren zijn proefpersonen verbaasd over hoe bescheiden de wensen van de kinderen waren. Alsof ze met al die liefde en aandacht minder behoefte hadden aan consumeren. Een moeder vertelde dat haar opstandige puberdochter niets liever wilde dan een heel weekend met haar moeder in een hotelbed liggen en samen films kijken. Toen de moeder voorstelde om de stad in te gaan, zei de dochter dat ze liever dicht bij haar moeder bleef.

Veel sterkere band

James volgde de proefgezinnen een tot twee jaar en ontdekte dat niet alleen de kinderen langdurig profijt hadden van de ‘love bombing-periode’, maar ook de ouders. Ze vertelden dat het voor het eerst in lange tijd was geweest dat ze de volledige aandacht voor hun kind hadden gehad en dat ze zich toen nog meer realiseerden hoe groot hun liefde voor hun kind was. Twee dagen lang je kind overladen met liefde, blijkt wel een jaar lang effect te hebben, zo blijkt uit James’ onderzoek. Het is als een resetknop die de relatie tussen ouders en kind weer goed afstelt. Iets waar niet alleen kinderen met probleemgedrag baat bij hebben, maar alle kinderen. Kinderen met slaapproblemen sliepen beter, kinderen met woede-aanvallen werden rustiger, het verminderde angst en onzekerheid, verbeterde schoolprestaties en verbeterde de relatie tussen ouder en kind.

Goed bij gedragsproblemen

Het meeste effect zag James bij kinderen met grote gedragsproblemen, met name als de ouders daarna elke dag een kwartier of een half uur extra tijd vrijmaakten om hun kind te overladen met liefde en aandacht en de controle over de samen te ondernemen activiteiten bij het kind lieten. Kinderen die goed in hun vel zitten floreren bij extra liefde, maar sommige kinderen hebben in bepaalde fases van hun leven wat extra liefde nodig, en het gevoel dat ze belangrijk zijn en invloed hebben op hun omgeving. Dus voor kinderen die (even) niet lekker in hun vel zitten, een effectieve methode. Althans, volgens dit onderzoek.

Manon Sikkel is psycholoog, journalist, kinderboekenschrijver en heeft zelf drie kinderen.

Lees ook haar interessante artikel over hoe je met kinderangsten omgaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Oliver James, Love bombing - reset your child’s emotional thermostat (2012)

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Love bombing: je kind overladen met liefde kan heel effectief zijn
Sluiten