Redactie
Redactie Kids 19 dec 2017

Alles wat je wil weten over een lui oog bij kinderen

Een paar weken geleden mocht mijn dochter aantreden voor de ogentest bij het consultatiebureau. Ze slaagde niet bepaald met vlag en wimpel, integendeel. Next step: oogarts. Diagnose: lui oog.

Geheel als een verrassing kwam dat niet. Wie foto-albums doorbladert van mij als peuter en kleuter, ziet me regelmatig met een grote pleister op mijn linkeroog. Dat was totdat ik op 5-jarige leeftijd uiteindelijk geopereerd werd aan dat luie oog.

Nu mijn dochter dezelfde ‘kwaal’ heeft, ben ik me gaan verdiepen in het hoe en wat rondom een lui oog bij kinderen, hoe erg het is, hoe je eraan komt en vooral: hoe je (zij) er weer vanaf komt.

Wat is een lui oog precies?

Een lui oog bij kinderen – in medische termen ‘amblyopie’ genaamd – is feitelijk letterlijk wat de woorden zeggen: het gegeven dat een kind maar met één oog kijkt. Het andere oog waar minder of helemaal niet mee gekeken wordt, is het luie oog. Waarbij het belangrijk is op te merken dat dat oog zeker wel in staat is om te kijken – er zijn dus geen aantoonbare afwijkingen waardoor het oog niet goed kijkt – maar het oog wordt daar door de hersenen niet toe wordt aangespoord. Het oog wordt daardoor steeds minder / niet gebruikt, waardoor het lui (amblyoop) wordt.

Wanneer ontstaat een lui oog bij kinderen?

Een lui oog bij kinderen ontstaat in de periode waarin het (scherpe) zicht van een kind volop in ontwikkeling is – al vanaf de babytijd dus. Die fase is tevens de enige periode waarin het luie oog nog behandeld – verbeterd – kan worden. Daarom wordt er zodra een kind drie is op het consultatiebureau de ogentest uitgevoerd die duidelijk maakt als een kind minder goed lijkt te zien. Als dat het geval lijkt te zijn, wordt het kind doorverwezen naar een oogarts of orthoptist.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een lui oog?

Een lui oog kan onder andere veroorzaakt worden door
– Erfelijke aanleg;
– Scheelheid (wanneer de ogen niet op hetzelfde punt gericht staan);
– Een organische afwijking in de bouw van een oog;
– Het beeld van het afwijkende, onscherpe oog wordt in de hersenen uitgeschakeld om te voorkomen dat de persoon dubbel gaat zien. Daardoor wordt het afwijkende oog steeds minder gebruikt, en wordt het lui.

Waarom is het belangrijk dat een lui oog zo snel mogelijk geconstateerd wordt?

Om de simpele reden dat hoe langer een oog niet wordt ‘gebruikt’, hoe lastiger het wordt om het nog op gang te krijgen (het luie oog wordt namelijk als het ware door de hersenen uitgeschakeld). Met andere woorden: hoe eerder het luie oog ontdekt wordt, des te groter de kans op een beter zicht.

Waaraan herken je een lui oog?

Dat is een lastige – het is namelijk bijzonder lastig een lui oog bij kinderen te ontdekken. Juist daarom is die ogentest bij het consultatiebureau zo belangrijk. In sommige gevallen zie je het wel, wanneer een kind bijvoorbeeld scheel kijkt of loenst, of wanneer je het idee hebt dat een kind minder goed diepte ziet. In dat geval kan het zijn dat een kind vaker misgrijpt als het iets probeert te pakken, of struikelt.

Wat kun je doen tegen een lui oog?

Wanneer het luie oog wordt veroorzaakt door een brilafwijking of organische afwijking, dan wordt dat eerst behandeld door middel van een bril of een andere behandeling. Wanneer er geen sprake is van een pathologische afwijking en het oog in theorie gewoon goed kan zien, is het afplakken van het goede oog de meest gebruikte en efficiënte behandelwijze. Variërend van een paar uur per dag tot hele dagen wordt het goede oog afgeplakt om het luie oog te dwingen weer goed en scherp te gaan zien. Hoe lang de sticker op moet, hangt vaak af van de leeftijd van het kind en de luiheid van het oog.

#Omdenken

Tip: noem het geen pleister (die worden geassocieerd met pijn), maar een sticker!

Vindt een kind die pleis….euh, sticker vervelend?

Leuk is het niet, maar het valt mee. Waar ik het vroeger moest doen met een kale pleister waar dan door mijn moeder een troetelbeertje-sticker op geplakt werd om er nog iets van te maken, kunnen kinderen vandaag de dag kiezen uit een breed assortiment stickers met Star Wars – en Frozenfiguren, Cars en Winnie the Pooh – om maar een paar dwarsstraten te noemen. Mijn dochter vindt het na verloop van tijd vooral jeuken en kriebelen.

En dat snap ik. Het scheelt dat de sticker ook gedragen mag worden tijdens het televisie kijken en dat je de twee uur ook goed kunt verdelen: ‘s morgens een uurtje en aan het eind van de dag het restant.

Nu we het er toch over hebben… Noodklok: kinderen krijgen steeds slechtere ogen door beeldschermen

Vereniging van Orthopisten

Reageer op artikel:
Alles wat je wil weten over een lui oog bij kinderen
Sluiten